EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сметките на ЕНЕРГО-ПРО за август

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сметките на ЕНЕРГО-ПРО за август

mail16:28 | 11.09.2013прегледи 538 коментарикоментари 0


Данните на ЕНЕРГО-ПРО показват, че битовите клиенти на компанията са потребители средно със 7 % повече електроенергия през август спрямо предходния месец юли 2013 година. Това съобщава компанията. Средната консумация за отчетния период, който включва дни и от двата месеца (юли и август) е 172,2 кВч. За сравнение средната консумация през предходния отчетен период, включващ дни от юли и юни, която компанията регистрира, е с 11,1 кВч по-малко, или 161,1 кВч. Така средната сметка за битов клиент за август 2013 година е 30,8 лева. Част от сумата е изчислена по старите цени за дните от месец юли, а останалата – по новите, влезли в сила от 1 август и обхваща потреблението през месец август. При сметките за месец юли, където фактурите са изчислени изцяло по старите цени за електроенергия, средната стойност е с около 2 лева по-ниска – 29,2 лева. Така разликата в средните стойности на сметките през двата месеца е минимална и повишението през август се дължи на по-високото потребление, което показват отчетите.
Подобна тенденция бележат и данните за 2012 година, когато разликата в средната консумация между двата месеца е около 10 кВч, като отново потреблението през август е било по-високо. В същото време и през двата летни месеца от 2012 година, клиентите на ЕНЕРГО-ПРО са потребители повече електроенергия спрямо същите месеци от настоящата 2013 година. За потреблението си през август тази година битовите клиенти на компанията ще платят средно с 10 % по-малко в сравнение със същия месец на миналата година.
Новите фактури за август се характеризират с две съществени разлики спрямо тези от юли 2013 година. Съгласно ценовото решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от 1 август 2013 година, цените на електроенергията за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО се понижиха с около 3,5 %. Поради това, че отчетният период на по-голяма част от клиентите обхваща дни както от август, така и от месец юли, последните фактури, издадени от компанията, съдържат потребление за два отделни периода. Единият показва потреблението за определен брой дни от юли и дължимата сума за плащане е изчислена по старите цени, а другият период включва съответен брой дни от август и стойността на дължимата сума е изчислена по новите одобрени от ДКЕВР цени. Другата разлика в съдържанието на фактурите за август 2013 година се отнася до ценовата структура и също е съобразена с решението на държавния регулатор. Съгласно него три от компонентите на крайната цена за електроенергия вече не се изписват в отделни редове във фактурите, както беше до 31 юли 2013 година, а са включени като стойност в компонента „цена за електрическа енергия”. Това са мрежовите услуги за зелена енергия, високоефективно комбинирано производство и невъзстановяеми разходи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg