EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Смазващи последствия за икономиката от промени в климата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Смазващи последствия за икономиката от промени в климата

mail13:26 | 23.11.2009прегледи 1154 коментарикоментари 0


Много региони в света и свързаните с тях екосистеми са близо до температурни повратни точки, които ще доведат до необратими промени в околната среда, обществото и икономиката, се казва в нов доклад на WWF и Allianz  “Повратни точки в климата и последиците за застрахователния сектор”. В него се отбелязва още, че промените най-вероятно ще бъдат много резки и непредсказуеми и това ще създаде огромни проблеми за обществото и околната среда и ще струва милиарди долари.
В световен план температурите вече са се покачили с поне 0.7 градуса по Целзий. Глобално затопляне над 2-3 градуса през втората половина на нашия век е възможно, освен ако не бъдат взети радикални мерки и не бъдат ограничени вредните емисии преди 2015 г.
Разтопяването на ледовете на Гренландия и на Западно Антарктическата ледена покривка може да бъде повратна точка, която да доведе до покачване на морското равнище с 0.5 метра до 2050 г. Изчислено е, че това ще покачи стойността на застрашените зони на 136 големи международни пристанища с приблизително $25,000 млрд.
По протежението на североизточния бряг на Съединените щати заради местна климатична аномалия, морското равнище ще се покачи до 0.65 метра, което ще увеличи застрахователната стойност на обектите в региона от $1,350 до $7,400 млрд.
Югозападната част на Съединените щати - Калифорния, е възможно да бъде засегната от засушаване. Годишните щети, причинени от пожари, могат да се увеличат десетократно и да достигнат $2,5 млрд. годишно до 2050 г. и $14 млрд. до 2085 г.
Пред риск е изправено 70% от работещото население на Индия заради засушавания . 
Цената на засушаванията в бъдеще се очаква да расте с приблизително $40 млрд. на десетилетие.
В резултат на значителното засушаване в басейна на Амазонка, 70% от амазонската джунгла е изправена пред вероятността да загине до края на века. Други последствия в региона са загубата на растителни и животински видове и изпускането в атмосферата на прекомерни количества въглерод. Цената на щетите се предвижда да надвиши $9,000 млрд. за площ от 4 млн. кв. км.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg