EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Служителите се връщат в офисите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Служителите се връщат в офисите си

mail08:05 | 02.05.2022прегледи 2381 коментарикоментари 0


Служителите на компаниите в София се завръщат поетапно във физическите си офиси, става известно от проучване на консултантската компания "Къшман енд Уейкфилд Фортън" (Cushman & Wakefield Forton), съобщиха от компанията.

Данните от него показват, че към април 2022 г. в 37 на сто от запитаните компании на работа в офиса са между 30 на сто и 50 на сто от служителите. Година по-рано същият дял на присъствена работа са регистрирали само 4 на сто от анкетираните компании, а 85 на сто са отговорили, че под 30 на сто от служителите им работят от офиса.

"С отпадането на противоепидемичните мерки служителите на все повече организации поетапно се завръщат на традиционните си работни места. От анкетите с наемателите можем да обобщим, че над 80 на сто от компаниите търсят начини и насърчават връщането на служителите си обратно в офисите", коментира Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Без съществена промяна остава делът на компаниите, чиито служители предпочитат да работят изцяло от вкъщи. Спрямо проучването от април 2021 г. сега той е намалял от 9 на сто на 7 на сто.

Повече хора, същото пространство 

Проучването показва, че макар и да се разрастват като брой служители, в краткосрочен план повечето компании не планират да увеличат наетите офис площи. Близо 60 на сто от анкетираните продължават да наемат нови служители, но едва 1 на сто от тях възнамеряват да се разширят като пространство.

Според Йордан Кръстев това се наблюдава основно при компаниите от IT и BPO сектора, тъй като естеството на бизнеса им не налага присъствена работа. В подкрепа на това почти половината от анкетираните посочват, че са въвели хибриден модел на работа, при който служителите им прекарват само част от работното си време в офиса. 35 на сто от участвалите в проучването осигуряват на работещите за тях неограничен достъп до офисните пространства, но също без ангажимент за постоянна присъствена работа.

Освен настъпилите промени вследствие на пандемията от COVID-19, бизнесът на големите наематели се е повлиял и от войната в Украйна. Засегнати от случващото се в страната се оказват 24 на сто от участвалите в проучването. Последиците са свързани основно с релокация на хора, преустановяване на започнати проекти или поемане на допълнителна работа заради затворени офиси в зоните на конфликта.

Проучването на Cushman & Wakefield Forton е проведено сред компании с общо над 35 000 служители в София и цели да отрази актуалните тенденции в нагласите на бизнеса по отношение на работата в офиса или от дома. Това е четвъртото проучване, проведено от компанията от началото на пандемията от COVID-19 насам. От участниците 64 на сто са в IT или BPO бизнеса, 23 на сто – във финансовия сектор, 1 процент са компании за правни и консултантски услуги, 6 процента са с друг предмет на дейност. Дяловете са изчислени на базата на броя работещи в компаниите, дали определени отговори на зададените въпроси.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg