EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сложи в чинията, вместо да изхвърлиш

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сложи в чинията, вместо да изхвърлиш

mail15:00 | 17.08.2012прегледи 392 коментарикоментари 0


На 25 август в Мюнхен, Германия, с акция против превръщането на храната в отпадък ще стартира Походът на добрата храна в Германия, една инициатива, която ще пропътува през цяла Европа и ще обедини фермери, граждани и млади хора, които искат по-устойчива и справедлива Обща селскостопанска политика (ОСП).

Събитието „Teller Statt Tonne” (Сложи в чинията вместо да изхвърлиш) се организира в Мюнхен от Meine Landwirtschaft (Моето селско стопанство), Сдружението за опазване на природата на Бавария (BUND), Службата за развитие към Протестантската църква (EED) и Слоу Фуд Германия. Целта на събитието е да привлече вниманието към генерирането на отпадъци в системата за производство на храни, което е достигнало 50%, голяма част, от които никога не достигат до масата на потрибителя. По време на събитието доброволци ще приготвят храна, която е изхвърлена от пазара поради непривлекателност на външния вид или други малки дефекти. Политици, икономисти, местни производители на храни и представители на организации на производителите в Глобалния Юг ще обсъждат основните изисквания, необходими за устойчива селскостопанска политика в Европа.

Събитието в Мюнхен е една от най-важните спирки на Марша за добра храна, който включва събития, организирани в повече от 15 европейски страни. Походът към Брюксел свършва на 19 септември с конференция в Европейския парламент, в която наред с останалите ще участват Комисарят по земеделие Дачиан Чолош, Председателят на европейския парламент Мартин Шулц и Президентът на Slow Food Карло Петрини. Конференцията се организира от Slow Food и ARC2020, за да представи нуждите на гражданското общество на вземащите решения в Брюксел.

Предстоящата реформа на ОСП ще определи бъдещето на храната и селското стопанство в Европа, поради което се нуждае от активното участие на гражданите в нейното формулиране. Походът на добрата храна дава възможност на онези граждани на Европа, които не искат да се примирят със свят, доминиран от агробизнеса, а искат вкусна, чиста и честна храна за всички.

Походът на добрата храна се организира от ARC 2020, Slow Food, Европейският млечен борд, Европейската координация на Вия Кампестина, Приятели на земята Европа, Групата на ЕС към IFOAM, Meine Landwirtschaft and Groupe PAC 2013 и много други. За повече информация: www.goodfoodmarch.eu
 


Тагове: храна, акция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg