EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Словесно напрежение Австрия:Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словесно напрежение Австрия:Турция

mail18:03 | 05.08.2016прегледи 671 коментарикоментари 0


Австрийският канцлер Кристиан Керн предложи преговорите с Турция за влизането ѝ в ЕС да бъдат прекратени. Според него начинът, по който се провеждат преговорите, е „дипломатическа фантастика“. Той добави, че стандартите на демокрацията в страната са спазвани прекалено зле, за да може да се говори за влизането на Турция в ЕС, предаде руската редакция на Deutsche Welle.

Според Керн не по-малко важен е и икономическия аспект, понеже в това отношения Турция не съответства на средностатистическите европейски показание. „Влизането на Анкара в ЕС е работа за години, ако не и за десетилетия“, заяви канцлерът. Той обяви, че ще повдигне този въпрос на заседанието на Европейския съвет на 16 септември. „Ние ще поискаме алтернативна концепция по въпроса“, съобщи Керн.

След опита за преврат в Турция в Европа особена критика предизвика предложението за връщането на смъртното наказание. Много европейски политици дадоха ясно да се разбере, че връщането му в Турция ще означава край на преговорите за влизането на страната в ЕС.

От своя страна, турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече днес Австрия "столицата на радикалния расизъм" и в отговор получи препоръка от австрийския си колега Себастиан Курц Турция да смекчи тона и действията си, предаде Ройтерс.
В интервю за турската телевизия ТГРТ Хабер днес Чавушоглу критикува канцлера на Австрия Кристиан Керн във връзка с изказването му за прекратяване на преговорите на Турция за членство в ЕС. 
Керн заяви вчера, че ще инициира дискусия сред европейските лидери за прекратяване на преговорите с Турция заради пропуски в демокрацията и икономиката на страната.
Турският министър окачестви като "грозни" забележките на Керн и каза, че ги отхвърля всичките.
"Австрийският канцлер първо трябва да погледне собствената си страна. Една от тенденциите, враг на човешките права и ценности, е расизмът, а днес Австрия е столицата на радикалния расизъм", каза Чавушоглу.
Австрийският външен министър незабавно отговори на турския първи дипломат, като препоръча на Анкара да смекчи думите и действията си.
"Твърдо отхвърлям критиките към Австрия от страна на външния министър на Турция. Анкара е призована да смекчи своя подбор на думи и курс на действия, както и да си подготви домашното", каза Себастиан Курц, цитиран от говорител.
Социалдемократите на Керн са подложени на натиск както от страна на коалиционните си партньори консерватори, така и от крайнодясната Австрийска партия на свободата, която според скорошно проучване на общественото мнение привлича 35 на сто от гласовете на базата на антиимигрантска платформа, критична към исляма, отбелязва агенцията.
Напрежението между двете страни все повече нараства от миналия месец. На 21 юли Австрия повика посланика на Турция да даде обяснения за връзките на Анкара с демонстрации в страната в подкрепа на Ердоган, напомня агенцията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044