EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Словения планира втори блок на АЕЦ „Кръшко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словения планира втори блок на АЕЦ „Кръшко”

mail12:32 | 26.01.2010прегледи 474 коментарикоментари 0


Държавната енергийна компания „Ген енергия” в Словения, която е собственик на половината от АЕЦ „Кръшко”, внесе молба в министерството на икономиката в Любляна за издаване на разрешително за изграждането на втори блок на АЕЦ- а, съобщава сръбският вестник „Политика”. Другата част от електроцентралата е собственост на Хърватия, която няма да участва в строежа на втория блок, който ще е разположен до река Сава, на 3-ина километра от Загреб.
Очаква се до два месеца да бъде взето решение по молбата за строителството. От държавната енергийна компания са убедени, че отговорът ще е положителен. Построяването на новия блок на атомната електроцентрала е оправдано не само заради недостатъка на енергийни източници в държавата, но и от икономическо и екологично гледна точка, отбелязва изданието.
Словенският министър на икономиката Матей Лаховник заяви през ноември 2009 г., че по план вторият ядрен реактор трябва да бъде изграден между 2020 и 2025 г. На един по- ранен етап се планираше реакторът да бъде построен през 2017 г., но фактори като икономическата криза и отсъствие на място за складиране на среднорадиокативни отпадъци забавят реализацията на проекта.
Според словенските медии новият реактор ще струва между 3,5 и 5 милиарда евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg