EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Словакия продължава с руски газ и петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словакия продължава с руски газ и петрол

mail18:35 | 20.05.2022прегледи 1103 коментарикоментари 0


Словакия ще плаща за получавания руски газ в евро по сметка в "Газпромбанк", която на свой ред ще конвертира средствата в рубли и ще ги превежда на "Газпром", съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Рихард Сулик пред словашки вестник, цитиран от ТАСС.

По думите му Словакия няма нищо общо с преобразуването на еврото в рубли. "За нас е важно, че ние ще плащаме в евро към "Газпромбанк", заяви Сулик пред сайта на братиславския вестник "Правда".

Министърът изтъкна, че той ще направи необходимото за продължаване на доставките, които засега се осъществяват в нормален режим. Обемите дори растат, което позволява на страната да запълни газохранилищата си максимално бързо. Словакия трябва да извърши поредното плащане за руския газ на 20 май.

Освен това словашкият финансов министър Игор Матович ще предложи въвеждането на специален данък върху руския суров петрол, който се преработва в страната, предаде Ройтерс. По думите на министъра това ще донесе 300 милиона евро допълнителни приходи в бюджета.

Матович изтъкна, че целта му е данъкът да влезе в сила още през юни, като той очаква мярката да бъде подкрепена от коалиционните партньори в управлението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg