EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Словакия ограничава цените на енергията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словакия ограничава цените на енергията

mail13:07 | 02.12.2022прегледи 609 коментарикоментари 0


Правителството на Словакия ще ограничи цените на енергията за домакинствата през следващата година, което ще струва на бюджета 6 милиарда евро, съобщиха официални представители на кабинета в Братислава, цитирани от Ройтерс.

Правителствените мерки предвиждат цените на електроенергията за домакинствата да не се променят, въпреки че природният газ и топлоенергията ще се повишат с 15 процента, съобщи словашкият премиер Едуард Хегер пред журналисти. Той заяви, че домакинствата в Словакия биха платили през следващата година средно с по 3000 евро повече за енергия, ако правителството не вземе мерки.

А те включват договор с основния доставчик на електрическа енергия в страната "Словенске електрарне" (Slovenske Elektrarne), който се очаква през следващата година да продава част от тока на цени, които са под пазарните нива, съобщи словашкият министър на финансите Игор Матович.

Доставчиците на природен газ и на топлоенергия пък ще бъдат компенсирани чрез субсидии, за да задържат крайните цени, на които ги продават на потребителите, добави той. Словашкото правителство няма да повишава таксите, които формират част от цените на енергийните продукти.

Премиерът Хегер заяви, че тези мерки са заложени в проектобюджета на Словакия за 2023 г., който се разглежда от парламента на страната. Правителството не разполага с парламентарно мнозинство и одобрението на държавния бюджет не е сигурно, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg