EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сливен: видеотурове и онлайн ателиета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сливен: видеотурове и онлайн ателиета

mail18:25 | 23.04.2020прегледи 10295 коментарикоментари 0


С видеотурове, онлайн ателиета и презентации културните институти в Сливен поддържат контакт с публиката.
Регионалният исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен работи дистанционно, каза в интервю за БТА директорът на музея Николай Сираков. Всички уредници и екскурзоводи подготвят материали, които се публикуват в сайта на музея, както и в страниците в социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Това са предимно презентации, статии за бележити личности, събития и др., като идеята е първо да се достигне до учениците, да се подпомогне учебният процес. Другата таргет група са любители на историята.

Правят се презентации и на експозиции на РИМ. Така музеят отива в домовете на хората, посочи Сираков. Той допълни, че налице е и обратна връзка. Хората се интересували от определени теми и исторически личности. Най-много запитвания имало за Хаджи Димитър, на когото 180-годишнината от рождението, трябваше да бъде отбелязана на 10 май в родния Сливен. Отменя се подготвяната от РИМ-Сливен Национална научна конференция в негова памет на тема:"Четите и четническата тактика в националноосвободителните борби на българския народ през 19 век". Научният форум трябваше да се състои на 4 и 5 май. Изпратените статии ще бъдат публикувани в сборник.
За периода на извънредното положение музеят остава без доходите си от продажба на билети и на сувенири. Няма да се състоят планираните ученически посещения, изнесени занятия, ателиета и работилници.
Една част от музейните работници работят дистанционно, други са в отпуск, трета част поддържат музейните обекти.
Надявам се, че когато извънредното положение свърши, бързо ще наваксаме и компенсираме пропуснатото, коментира Николай Сираков. Вероятно известно време ще има някакъв страх от физическа близост, но хората имат нужда от култура и социални контакти, смята той.
Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен реорганизира своята дейност, за да запази общуването си с публиката, каза Каролин Капитанова, уредник в културната институция.Чрез инициативата "Видеотур в галерията" ежеседмично екипът на галерията публикува в своите страници в социалните мрежи тематични видеа, представящи богатата колекция, както и любопитни факти, свързани с творбите, фигуриращи в нея. От 1 април започна и рубрика "Да творим у дома", насочена към семействата с малки деца. Всяка сряда в страницата на галерията във Фейсбук и Инстаграм се публикуват интересни творчески задачи, в реализирането на които може да се включи цялото семейство.
Капитанова допълни, че заедно с Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен, са организирали онлайн конкурс на тема: "Спомен за бъдещето - послание до моето Аз" за рисунка, есе, презентация или кратко видео, като всеки участник трябва да изпрати творбата си в електронен вид. Конкурсът е насочен към децата и тийнейджърите - от 5-годишна възраст до 19-годишна включително. Към конкурса има интерес и вече има постъпили творби, посочи Капитанова, като крайният срок за подаване е 25 май 2020 г.

Националният музей на текстилната индустрия в Сливен публикува в социалните мрежи материали във връзка с образователните си програми. Това каза директорът на музея Тони Димитрова. Темата на последните публикации е коприната, каквито са били заявките за занятия преди обявяване на извънредното положение. Следващата рубрика ще бъде "Експонатите разказват".
След великденските празници музейните работници започват работа по фондовете на музея - почистване на експозицията, пълна инвентаризация на фонда, реконсервация на предмети, обработка на научния архив и др. Обикновено тези неща остават скрити за публиката и през другото време ги правим паралелно с работата с публиката. Сега, обаче акцентът ще бъде върху това - съхраняване и запазване на фонда, каза Тони Димитрова.
Междувременно проект за осветление на всички експозиционни зали на музея е бил одобрен за финансиране от Министерството на културата.
Трима са служителите на Националния музей на текстилната индустрия,като те не са прекъсвали работата си, освен туристическите посещения. Директорът на културната институция коментира, че очаква бързо да се възстановят посещенията след края на извънредното положение.
Музикални клипове, снимки и афиши от предходни сезони публикува в социалните мрежи Симфоничният оркестър на Сливен, съобщи организаторът към културната институция Иванета Господинова. От 21 април оркестърът започва репетиции онлайн./БТА


Тагове: Сливен, култура
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg