EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сливането на ЕАDS с BAE се провали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сливането на ЕАDS с BAE се провали

mail13:30 | 10.10.2012прегледи 554 коментарикоментари 0


Планираното сливане между Европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS NV и британския доставчик на авиационна и отбранителна техника BAE Systems PLC - British Aerospace Systems бе отменено, съобщиха информирани източници, цитирани от ДПА.
В понеделник инвестиционната компания Invesco Perpetual, която е най-големият акционер в британската BAE Systems PLC - British Aerospace Systems с 13,3% от капитала, изрази "значителни резерви" към проекта за сливане с EADS NV.”Invesco не разбира стратегическата логика на сливането, което е предложено", посочва компанията.
Според инвестиционния фонд сливане с EADS, която е компанията майка на самолетостроителния концерн Airbus, ще постави под въпрос привилегирования достъп на BAE до пазара за отбранителна техника на САЩ. Фондът е обезпокоен и от участието на Германия и Франция в капитала на компанията. Британският министър на отбраната Филип Хамънд предупреди вчера, че, за да разреши Лондон сливането, Париж и Берлин трябва да намалят дяловете си в ЕАDS, информира Асошиейтед прес.
Хамънд посочи, че Лондон може да наложи вето на сделката, ако това изискване не бъде изпълнено. В петък 45 британски депутати предупредиха в писмо премиера Дейвид Камерън, че сделката ще предостави контрола върху британската отбранителна промишленост на компания, която няма да пази интересите на страната. До сряда (10 октомври) компаниите трябва да обявят дали ще продължат с проекта за сливане.Великобритания, Франция и Германия възобновиха преговорите, за да се опитат да изгладят противоречията по държавното участие в бъдещата компания, допълва Ройтерс.
Германската компания Daimler държи 22,5% от дяловете в ЕАDS. Френското правителство има 15%, които заедно с дела от 7,5% на френския медиен концерн Lagardere също образуват 22,5%, припомня АП. Сред големите акционери на BAE няма пряко или косвено участие на правителства, уточнява ДПА. Берлин, Париж и Лондон (който разполага с т. нар. златна акция в BAE) имат право на вето върху сливането.

 


Тагове: сливане, ЕАDS, BAE
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158