EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сливане на газопроводите Набуко и ITGI?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сливане на газопроводите Набуко и ITGI?

mail14:20 | 18.02.2011прегледи 629 коментарикоментари 0


Европейската комисия е започнала да обсъжда сливането на газопроводите Набуко и ITGI /Турция, Гърция, Италия/, за да бъде осигурено надеждно доставяне на газ в Европа от Азербайджан. Това твърди гръцкият в. "Вима", като се позовава на източници, цитирани от агенция Ройтерс.
Ако тази информация се потвърди, това ще бъде голяма промяна в европейските планове за тръбопроводите, от която значителна полза ще има и Гърция, тъй като ще нарасне нейното енергийно присъствие в района, пише вестникът.
Как би могъл да действа един такъв план? През юни консорциумът, който управлява голямото азербайджанско находище Шах Дениз 2 се очаква да реши кой ще купи и ще разпределя синьото гориво. Има две алтернативи - едната е свързана с тръбата ITGI, чийто строителни разходи възлизат на около 3,5 млрд. долара, а втората, има отношение към проекта Набуко, чийто разходи са огромни и стигат до 10,7 млрд. долара.
Според неназован източник, цитиран от Ройтерс, газ може да потече по тръбата ITGI и на един по-следващ етап тя да се разшири до Австрия, следвайки планирания маршрут на Набуко.
Според първоначалния проект Набуко започва от Турция и стига до Австрия през България, Румъния и Унгария. Неговата надеждност обаче вече се оценява като проблемна, тъй като азерските находища на газ не са достатъчни и ще трябва газ да се доставя от Ирак и Тюркменистан.
Кристиан Долезал, говорителят на проекта Набуко, признал пред Ройтерс, че все още не са започнали фактическите разговори с консорциума, отговарящ за ITGI, във връзка със сливането на двата проекта, но признал, че "има дебат на политическо равнище".
Гръцкото правителство действа особено внимателно през последните месеци с цел да повиши значимостта на проекта ITGI в еврпопейските планове и на неговото финансиране. И изглежда, че това негово усилие може би дава резултат, пише в. "Вима".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg