EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Следите в аферата "Строс-Кан"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Следите в аферата "Строс-Кан"

mail17:20 | 05.07.2011прегледи 505 коментарикоментари 0


Интригата около Доминик Строс-Кан става все по-завързана. Извършил ли е сексуално насилие или пък сам е жертва на интрига или дори международен заговор? И имат ли Путин и Саркози нещо общо с цялата работа, пита се в статия Deutsche Welle.
Водачката на социалистите във Франция Мартин Обри запазва хладнокръвие. Независимо от сензационния обрат в делото срещу Строс-Кан, тя обяви кандидатурата си за президентските избори във Франция през 2012 година. Мнозина смятат, че Обри е била принудена да се впусне в президентската надпревара, след като соченият за фаворит кандидат за президент на социалистите Доминик Строс-Кан беше обвинен в сексуално посегателство над камериерка в Ню Йорк.
След неочаквания обрат, във Франция се спекулира около евентуалното завръщане на Строс-Кан в политиката, дори се говори за негова кандидатура на президентските избори. Крайният срок за обявяване на кандидатурите за предварителните избори при социалистите обаче е 13 юли, а следващото заседание на съда в Ню Йорк, на което Строс-Кан може де бъде оневинен, е насрочено за 18 юли.
Съзаклятнически теории
Многобройните привърженици на Доминик Строс-Кан продължават да разпространяват какви ли не съзаклятнически теории. Сега на мушката е хотелската верига "Accor", която е собственик и на хотела, в който ДСК според обвинението е посегнал на камериерката. Депутатът от социалистическата партия Франсоа Лонкле говори за "подозрителни контакти" между управата на хотелската верига и "някои задкулисни сили" в Елисейския дворец.
Лонкле твърди, че президентството в Париж е било уведомено за случая 30 минути след ареста на ДСК на летище "Кенеди" в Ню Йорк именно от сътрудници на "Accor". В специална декларация хотелската верига отхвърли тези информации. Директорът на френското вътрешно разузнаване Бернард Скуарцини, близък до президента Саркози, твърди, че никога не е имал контакти с хотелската верига "Accor".
Депутатът от социалистическата партия Клод Бартолон насочва към друга извънредно интересна "следа". В края на април Доминик Строс-Кан му съобщил, че е наблюдаван. "Бъдете предпазливи с телефонните си разговори", му казал на четири очи бившият директор на МВФ. Строс-Кан се опасявал, че негови противници в МВФ ще се опитат да го свалят от поста, ако издигнел кандидатурата си за президентските избори във Франция.
Има ли "руска връзка"?
Особено руснаците в ръководните органи на фонда били настроени срещу него. "Путин е този, който най-внимателно ме наблюдава", казал Строс-Кан на Клод Бартолон. Вътрешният министър Клод Геан отхвърли обвиненията от страна на социалистическите приятели на Строс-Кан. Мисълта, че американското правосъдие би могло да бъде манипулирано, е абсурдна, допълни той.
И докато Париж продължва да се занимава със съзаклятническите теории, в медиите се появи новината, че писателката Тристан Банон ще подаде жалба за сексуално насилие от страна на Доминик Строс-Кан. Сексуалното посегателство срещу 31-годишната писателка било извършено още през 2002 година. Адвокатът на Банон съобщи, че клиентката му е взела решението си още преди изненадващия обрат в делото в Ню Йорк. По всяка вероятност историята на Доминик Строс-Кан ще има и продължение.
Мишел Сабан, една от най-приближените до Строс-Кан в социалистическата партия, твърди, че цялата афера била "международен комплот и политически атентат" срещу Доминик Строс-Кан. Тя подозира, че в дъното на заговора стои президентът Саркози, който през 2006 година приел в Почетния легион шефа на Нюйоркската полиция Рей Кели.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg