EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Следващи стъпки на КРС за обхват 1800 MHz

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Следващи стъпки на КРС за обхват 1800 MHz

mail09:50 | 11.10.2011прегледи 712 коментарикоментари 0


Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обявява намерение за издаване на разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 1800 MHz. Решенията на комисията са в съответствие с разпоредбите на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и следват политиката на Европейския съюз за ефективно управление на радиочестотния спектър. Процедурата е инициирана в резултат на постъпили заявления за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа от страна на „Булсатком” АД и „Макс Телеком” ООД при използване на съответно 2 х 5 MHz и 2 х 8 MHz в обхват 1800 MHz.
Посоченият обхват, съгласно действащата нормативна уредба, може да се ползва за изграждане на GSM, UMTS, LTE и WiMAX мобилни наземни мрежи. Изборът на тип мрежа и съответстващи услуги, е предмет на бизнес стратегия и решение на инвеститора, който евентуално ще участва в процедурата.
Предстои публикуване на съобщение за намерението на КРС за издаване на разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 1800 MHz на интернет страница на ведомството, в национален ежедневник, както и в Държавен вестник. Всички заинтересовани предприятия ще имат възможност да подадат заявления за ползване на този спектър в срок до 21 дни от публикуване на съобщението в ежедневника.
В случай, че в посочения срок не постъпят други заявления, регулаторът ще предостави свободния радиочестотен спектър на операторите, които първоначално са заявили интерес към него.
При проявен допълнителен интерес и в случай, че наличният свободен ресурс се окаже недостатъчен за ползване от всички лица, подали заявление, КРС ще обяви състезателна процедура.
На същото заседание, КРС обяви намерение и за издаване на разрешение за ползване на радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез мрежа за широколентов безжичен достъп (BWA) при използване на 40 MHz в обхват 3,5 GHz. Решение №956/2011г. на КРС е в резултат на постъпило заявление за издаване на разрешение за ползване на радиочестотен спектър в обхват 3,5 GHz от страна на „БЪЛГАРИЯ КЪНЕКТ” ЕАД.
Ползването на този спектър е подчинено на принципа на технологичната неутралност, което позволява на предприятията сами да определят технологията, която ще използват за изграждане на своите мрежи. Към момента, за осъществяване на електронни съобщения и предоставяне на електронни съобщителни услуги, предприятията с действащи разрешения в обхват 3,5 GHz използват технологията WiMAX.
Най-общо, услугите, предоставяни от предприятията в тази честотна лента, следва да бъдат насочени към осигуряването на широколентов достъп на крайни потребители, като конкретният им вид зависи от избраната технология. Значителното увеличение на WiMAX скоростите към днешна дата, например, дава възможност за приложения като бърз достъп до интернет, видео, видео-конферентна връзка, VoIP и др., както чрез фиксиран, така и чрез мобилен достъп.
В резултат на инициираната процедура, следващите действия от страна на КРС ще са идентични на посочените за обхват 1800 MHz.


 


Тагове: честоти, КРС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg