EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След юни 2010 България се стабилизира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След юни 2010 България се стабилизира

mail13:15 | 17.08.2009прегледи 538 коментарикоментари 0


Михаела Родина,АФП
Страните от Източна Европа, окуражени от някои насърчителни признаци, стискат палци за излизане от кризата, но анализаторите смятат, че възстановяването ще бъде дълго.
"Излизането от рецесия за Източна Европа ще бъде бавно, но започват да се появяват окуражаващи цифри", посочи пред АФП румънският финансов съветник Богдан Балтазар.
Макар че свиването на БВП продължи и през второто тримесечие в редица страни от Източна Европа, "спадът бе по-малък, отколкото през първото тримесечие", подчерта той.
Унгария и Румъния обявиха свиване на техните икономики съответно с 2,1 процента и с 1,2 процента в сравнение с предишното тримесечие след цифри от 2,6 процента и 4,6 процента в периода януари-март.
За 2009 г. тези две страни, които получиха помощ от МВФ, за да преодолеят последиците от кризата, очакват спад от 6,7 процента за Унгария и 8,5 процента за Румъния.
България, която навлезе в рецесия през първото тримесечие, очаква спад от 6,3 процента. За сметка на това чешката икономика отбеляза растеж от
0,3 процента през второто тримесечие в сравнение с първото въпреки спад от 4,9 процента на годишна база.
Словакия има още по-добро постижение  с растеж от 2,2 процента от тримесечие до тримесечие. За една година икономиката й се е свила с 5,3 процента.
Тези цифри са "по-добри от очакваното. Става дума за добра новина, подобна на тези,  които получихме от Германия и Франция",  които обявиха, че са излезли от критичното положение, посочи за АФП анализаторът от Татра Банка Юрай Валачи.
Сред страните от Източна Европа не всички са в едно и също положение, припомнят икономистите, които подчертават , че тяхното спасение ще зависи както от подема на външната търговия, така и от вътрешните реформи.
"Полша и Словакия се справиха по-добре, отколкото техните съседи, балтийските страни са в най-тежко положение, докато между двете групи се намират Румъния, България и Унгария", каза за АФП румънският икономически анализатор Аурелиан Дочиа.
Според него Полша се е възползвала от здрава икономическа структура, наред с голям вътрешен пазар, който отчасти е компенсирал спада на износа.
Макар икономиката й да се опира в голяма степен на износа и по-специално на износа на автомобили, Словакия от своя страна е "успяла да запази конкурентноспособността си". "Фактът, че успя да удържи под контрол заплатите с оглед перспективата за влизането й в еврозоната, също много й помогна", подчерта Дочия.
Букурещ и София, които изпитват огромни бюджетни ограничения, се опитват да направят невъзможното, за да плащат навреме заплати и пенсии.
България реши да съкрати с 15 процента публичните разходи и да ограничи контрабандата, за да повиши приходите си.
Румъния ще изпрати държавните служители в 10-дневен неплатен отпуск , като тази мярка се очаква да й позволи да намали публичния дефицит с 0,3 процента от БВП. Министерствата започнаха да обявяват тази седмица стотици съкращения на постове без да се посочва обща цифра.
Дочия се опасява обаче, че подобни мерки могат да се провалят заради съпротивата на синдикатите. "Трябва да се убеди населението, че няма друг изход", казва той.
Според Балтазар, ако е "твърде рано" да се говори за подновяване на растежа, то може да се очаква "намаляване на спада" в следващите месеци. Възстановяване на растежа може да настъпи през 2010 г. , но по-скоро през втората половина на годината за България и Румъния, според Дочиа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg