EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

След удара в Сирия: По-евтин $, по-скъп петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След удара в Сирия: По-евтин $, по-скъп петрол

mail18:25 | 07.04.2017прегледи 1970 коментарикоментари 0


Доларът поевтиня спрямо японската йена след въздушните удари на САЩ в Сирия, които пораждат безпокойство за ескалиране на сирийския конфликт. Президентът на САЩ обяви вчера, че е разпоредил да бъдат нанесени ракетни удари по една от сирийските авиобази, от която се предполага, че са излетели преди два дни самолети, които са извършили смъртоносна химическа атака в провинция Идлиб, в която загинаха 86 души.

Индексът на долара спрямо шестте основни валути към 9,30 часа българско време се понижи с 0,08 процента до 100,59 пункта спрямо нивата при затваряне на търговията вчера. Спрямо йената, която традиционно поскъпва по време на геополотически конфликти и предпочитано убежище при бягство от рискове, доларът загуби 0,3 процента до 110,45 йени.

„Новините около въздушните удари в Сирия изместиха от вниманието на инвеститорите очакваните данни за трудовия пазар в САЩ", коментира Аяко Сера от Sumitomo Mitsui Trust в Сингапур.

Потърсените от „Ройтерс" анализатори очакват броят на работните места в САЩ без селскостопанския сектор да нараснат със 180 000 през март в сравнение с 235 000 през февруари. Данните ще бъдат публикувани към 16,30 часа българско време днес.

Еврото демонстрира слаба динамика към долара, като се търгува на нива около 1,0652 долара, след като вчера спадна до 1,0629 долара, заради изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги каза, че регулаторът няма да променя засега паричната си политика, насочена към подпомагане на икономиката в еврозоната. ЕЦБ ще продължи да изкупува както и в момента облигации до края на 2017 година и ще държи на рекордно ниски нави основните лихви, за да бъде стимулирана инфлацията.

-----------------------

Цените на петрола се повишиха рязко с 2 процента, достигайки месечен връх, след като САЩ нанесоха въздушни удари срещу военновъздушна база в Сирия, откъдето се предполага, че са излитали самолети и са извършили химическа атака в провинция Идлиб преди два дни, в която загинаха 86 души, обобщава агенция "Ройтерс".

Преди атаката президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е наредил ракетни удари срещу сирийското летище, действайки в "интерес на националната сигурност на САЩ" и срещу сирийския президент Башар Асад. По-късно от американската администрация обявиха, че за въздушните удари са уведомени много страни по света, вкл. и Русия.

След въздушните удари и към 8,30 часа българско време фючърсите на европейския вид петрол Brent се повишиха с 2,1 процента до 56.08 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI нараснаха с 2 процента до 52.94 долара за барел спрямо нивата при затваряне на вчерашната търговия.

"Геополитиката често става най-големият двигател на петролните пазари, а ударът на САЩ по режима на Асад, поддържан от руснаците и иранците, е способен да предизвика такъв пазарен трус", коментира експертът от компанията AxiTrade Грег Маккен. Той прогнозира, че неопределеността и притесненията на инвеститорите в близко бъдеще ще стимулират цените към по-високи стойности.

"Много е важна реакцията на Иран и Русия, двете страни са сред най-големите производители на петрол в света и верни съюзници на режима на Асад. От нея зависи в каква посока ще тръгнат цените", коментира Джефри Халей, старши анализатор на пазарите на фючърси от консултантската компания OANDA в Сингапур. Според него въздушните удари на САЩ са нанесли щети на петролни рафинерии в Сирия, която е ограничила производството си, но не се знае как ще реагират другите страни-производителки на суровината в Близкия изток. Халей смята, че основното притеснение на инвеститорите в момента е дали конфликта няма да се принесе в региона.

---------------------

Едва 23 от общо 59 ракети „Томахоук“, изстреляни от САЩ срещу базата на правителствените сили в западната сирийска провинция Хомс, са достигнали и поразили целта си. Това заяви на брифинг в Москва говорителят на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-майор Игор Конашенков, предава TACC. „По данни на руските средства за обективен контрол до сирийската авиобаза са достигнали 23 ракети. Мястото на падане на останалите 36 крилати ракети е неизвестно. По този начин бойната ефективност на американския масиран ракетен удар е крайно ниска“, обясни руският генерал. Конашенков съобщи, че сирийската ПВО ще бъде укрепена допълнително след атаката от ранните часове на петък.

След атаката, която американските военнослужещи извършиха в ранните часове на петък срещу авиобаза в сирийската провинция Хомс, няма постъпили данни за нито една прихваната „Томахоук“ от общо 59 изстреляни ракети, пише изданието The Aviationist.
Смята се, че С-400, най-модерната руска система за противовъздушна отбрана, е в състояние да прихване всички видове въздушни цели, включително самолети, безпилотни летателни апарати, балистични и крилати ракети в обхват от 250 мили и височина от 19 мили. Системата е оборудвана с три вида ракети, а радарът на С-400 може да проследява до 300 цели в обхват от 370 мили.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888