EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

След земетресението, инфлация порази Хаити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След земетресението, инфлация порази Хаити

mail09:54 | 21.01.2010прегледи 689 коментарикоментари 0


Бъркани яйца за 13 долара, нощувка в хотел за 200 долара - Хаити е обхванат от инфлацията след земетресението на 12 януари. Храна, напитки, бензин се продават на рекордно високи цени, а спекулаторите потриват доволно ръце, пише днес AFP.
В столицата Порт-о-Пренс пострадалите са лишени от всичко, дори от продукти от първа необходимост. Логичното следствие от това е, че тези, които са успели да съберат вода, храна или бензин и сега ги препродават, натрупват малки състояния.
"Преди земетресението имах няколко туби бензин. Сега го препродавам малко по малко за 400 гурди (местната валута - около 10 долара) за 4 литра. Никакви пазарлъци", казва местен жител на име Людовик. Това е двойно повече от обичайната цена.
Бензиностанциите обаче постепенно възобновяват работа и тези амбулантни търговци намаляват.
При храната и напитките инфлацията е още по-страшна. Бутилка питейна вода, която преди земетресението струваше една гурда (2,5 цента), сега се продава за три. При газираните напитки положението е същото - преди струваха 10 гурди (25 цента), сега
са 20.
Цените на телефонните карти, цигарите и алкохола също са скочили повече от двойно.
"Това очевидно са откраднати стоки от някой полуразрушен супермаркет. На всичко отгоре дори не са студени", оплаква се Корин и се отказва да купува от амбулантен търговец.
Ситуацията е същата в хотелите в Порт-о-Пренс, където от цял свят придойдоха десетки журналисти. С тази разлика, че в този случай хаитяните вече се пазарят не в гурди, а в долари.
"Във вторник (преди земетресението) една нощувка струваше 70 долара. От сряда вече струва 200", казва пожелал анонимност управител на хотел в хаитянската столица.
"Не обираме никого. Предлагаме услуга в град, където е станала рядко", оправдава се той.
В град, където 90 процента от ресторантите и супермаркетите са изравнени със земята, приличното хранене е станало скъпоструващ лукс.
Една порция спагети с доматен сос се предлага за 11 долара, едни бъркани яйца са 13 долара - това поставя Порт-о-Пренс, столицата на най-бедната страна в региона на двете Америки, на равнището на Мадрид или Рим.
"Хората на улицата нямат почти нищо за ядене. Хуманитарната помощ не идва. Нужни са много време и пари да се сдобием с тези хранителни продукти", изтъква хотелският готвач Морис.
Инфлацията не е подминала и транспорта. Такси с шофьор за цял ден излиза 300 долара. Това е цяло състояние за страна, където средната дневна надница на работник е около 4 долара.
"Изкарвам много пари, но няма да е за дълго. До няколко дни светът ще е забравил за Хаити и ще трябва да се пести, защото практически всички хаитяни са останали без работа", отбелязва таксиметровият шофьор Фредерик Лени.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg