EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

След е-цигари Ню Йорк забрани и торбичките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След е-цигари Ню Йорк забрани и торбичките

mail09:40 | 05.03.2020прегледи 2123 коментарикоментари 0


Ню Йорк, една от световните столици на консуматорството, забрани найлоновите торбички за еднократна употреба в повечето магазини, информира Франс прес. Мярката, която е плод на четиригодишни усилия, е все още рядко срещана в САЩ, отбелязва агенцията.

Живеещите 8,5 милиона души в американската финансова столица, както и целият щат Ню Йорк, твърдят, че са ангажирани с опазването на околната среда, но им е трудно да направят тази крачка поради навика касиерите да опаковат хранителните им стоки. Същото важи и за храната, доставяна до домовете им - в торби, често пъти двойни за допълнително подсилване, предава БТА.

През 2016 година най-големият град в САЩ прие закон за облагане на всяка торбичка с данък от 5 цента, но той бе отменен на щатско равнище. През април 2019 г. парламентът на щата Ню Йорк най-накрая даде зелена светлина на нов закон, с някои изключения, който влезе в сила миналата неделя.

Това е второта драстична забрана от такъв характер в града. В края на миналата година властите одобриха законопроект за забрана на електронните цигари и на ароматизираните смеси за опазване на здравето на младите хора. Членът на градския съвет Марк Ливайн, инициатор на забраната, изрази съжаление от факта, че властите не са действали достатъчно бързо, след като в страната получиха широко разпространение електронните цигари и ароматизираните смеси. По негови оценки в САЩ те се ползват от 5 милиона млади хора, а в Ню Йорк една четвърт от учениците ги употребяват.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви по-рано, че подкрепя забраната. В САЩ от вейпинг починаха 47 души, а над 2000 получиха белодробни заболявания.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg