EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

След Версай: ЕС на много скорости

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След Версай: ЕС на много скорости

mail10:35 | 07.03.2017прегледи 932 коментарикоментари 0


Участниците в мини-срещата на върха, която се проведе в Париж в понеделник с представители на Франция, Германия, Испания и Италия, лобираха за модела „Европа на различни скорости“, предава австрийската медия ORF.
„Трябва да имаме смелостта някои държави да вървят напред, дори когато не всички искат да направят това“, заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата, която се проведе във Версай.
Френският президент Франсоа Оланд изрично се застъпи за нови форми на сътрудничество между страните от ЕС, които искат по-бърза интеграция от другите.

Франсоа Оланд, президент на Франция:
"Някои държави ще могат да вървят по-бързо и по-силно напред, но без другите да са изключени. Но другите не трябва и да се противопоставят. Затова е много важно да можем едновременно да покажем нашата солидарност като 27. Трябва обаче да има възможността за страните, формиращи Европа като 27, да напредват с различен ритъм"
Според канцлера Ангела Меркел, някои страни трябва да имат куража да приемат, че други прогресират по-бързо. Паоло Джентилони също пожела Евросъюзът да е по-единен, но с различни нива на интеграция.
Паоло Джентилони, премиер на Италия:
"Нормално е държавите да развиват различни амбиции, а Европейският съюз трябва да дава съответните възможности за тях"
Италия и Испания направиха дипломатични уточнения за повече интеграция, но в определени области. Бъдещите основи на общността, се очертават в областите отбрана, защита на външните граници, регулиране на миграционния проблем, фискалната и валутна политика.
Мариано Рахой, премиер на Испания:
"Съгласен съм с това, което обсъдихме. Испания е готова да върви напред за интеграция с всички онези, които искат да я прилагат"
В четвъртък лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания ще се съберат с останалите си европейски колеги в Брюксел - преди срещата на върха в Рим. Тя ще се проведе в края на март по случай 60 годишнината от основаването на Евросъюза.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4102