EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

След 11 века среща на папа Франциск & патриарх Кирил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

След 11 века среща на папа Франциск & патриарх Кирил

mail08:10 | 13.02.2016прегледи 1837 коментарикоментари 0


Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил и римокатолическият папа Франциск се срещнаха в Куба, на международното летище в Хавана. Разговорите между двамата духовни лидери бяха определени за историческо събитие, защото за това е първата подобна среща след разцеплението между западното и източното течение на християнството през 11 век.
Папа Франциск се приземи в Куба в петък, съвсем малко преди началото на разговорите. Той беше посрещнат от кубинския президент Раул Кастро. Преди да разговарят, Франциск написа в „Туитър“, че срещата с патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил е „дар от Бога“.
79-годишният папа Франциск, в бели одежди, и 69-годишният патриарх Кирил, с бяла шапка и черни одежди, размениха целувки и прегръдка преди да седнат усмихнати за историческата среща в Хавана.
„Срещата се провежда в точното време и на точното място“, каза Кирил на Франциск, който пристигна в кубинската столица от Ватикана. Патриарх също така отбеляза, че „не съществуват пречки за организирането и на други срещи“.
След срещата беше подписана съвместна декларация. Текстът на документа беше съгласуван от страните късно вечерта на 10 февруари.

Това са ключовите моменти от тяхната съвместна декларация:

Единство на църквата
„В продължение на почти хиляда години ние бяхме разделени от раните, причинени от старите и новите конфликти, от различията, наследени от нашите предци. Ние сме белязани от загубата на единство“.
„Нашата надежда е, че срещата ни може да допринесе за възстановяването на това единство по волята на Бога“.
„Призоваваме католиците и православните във всички страни да се научат да живеят заедно в мир и любов“.

Страдащите християни
„В много страни от Близкия Изток и Северна Африка цели семейства, села и градове на нашите братя и сестри на Христос са напълно унищожени. Ние призоваваме международната общност да действа спешно, за да се предотврати по-нататъшното изгонването на християните от средния Изток“.
„Бихме искали да изразим нашето съчувствие към страданията, изпитани от изповядващите други религиозни традиции, които също са станали жертви на гражданската война, хаоса и терористичното насилие“.

Тероризма
„Международната общност трябва да предприеме всички възможни усилия, за да сложи край на тероризма чрез общи, съвместни и координирани действия“.
„Опитите да се оправдаят престъпни действия с религиозни лозунги са напълно неприемливи. Не, престъпление не може да бъде извършено в името на Бога“.

Украйна
"Призоваваме всички страни, участващи в конфликта, към предпазливост, социална солидарност и действия, насочени към изграждането на мир. Призоваваме нашите църкви в Украйна да работят за социална хармония, да се въздържат от участие в конфронтациите и да не подкрепят по-нататъшно развитие на конфликта“.

Европейските ценности
„Благодарим на Бога за текущото безпрецедентно подновяване на християнската вяра в Русия, както и в много други страни от Източна Европа“.
„В същото време, ние сме загрижени за ситуацията в много страни, в които политическите сили, водени от често много агресивна светска идеология, се стремят да я изпратят в периферията на обществения живот“.
„Макар и да остава отворена за други религии, нашето убеждение е, че Европа трябва да остане вярна на своите християнски корени“.

Бедността, бежанците
„Ние не можем да останем безразлични към съдбата на милионите мигранти и бежанци, които чукат на вратите на богатите нации. Нарастващото неравенство в разпределението на материалните блага повишава усещането за несправедливост в международния ред“.
Брак
„Загрижени сме за кризата в семейството в много страни. Семейството се основава на брака, акта на свободно изразена и вярна любов между един мъж и една жена. Съжаляваме, че други форми на съжителство са били поставени на същото ниво като този съюз“.

Абортите
„Призоваваме всички да спазват неотменимото право на живот. Милиони са били лишени от изконното право да се роди на света. Кръвта на неродените вика към Бога“.

Евтаназията, евгениката
„Появата на т.нар. евтаназия кара възрастните хора и хората с увреждания да започват да се възприемат като тежест за техните семейства и за обществото като цяло. Загрижени сме също за развитието на биомедицинската технология за възпроизвеждане, като манипулацията на човешкия живот, което представлява атака срещу основите на човешкото съществуване, създадено по образа на Бога“./АФП, агенция Фокус

 

снимка: профил на папа Франциск в Twitter


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 948