EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слабо търсене на кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слабо търсене на кредити

mail08:45 | 17.05.2013прегледи 789 коментарикоментари 0


Търсенето на нови кредити се нуждае от още време, за да се нормализира, особено по отношение на сектора на домакинствата. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, по време на форума „Шумът на парите“, организиран от profit.bg. Причината за това е високата безработица и несигурността, както и завишената социална и политическа турболентност. Всички тези фактори оказват ефект върху потреблението дори на домакинства, които по принцип могат да си позволят да харчат повече.
„Редуцирането на финансовата задлъжнялост на корпоративния сектор също ще се нуждае от още няколко години, за да се върне на нормалните си нива“, коментира Кристофор Павлов. Той посочи и, че финансовото преструктуриране на компании в затруднено положение продължава да протича много бавно.
В същото време не всички загуби в резултат от спукването на балона с цените на недвижимите имоти и рецесията от 2009 г. са абсорбирани. Това ще продължи да поддържа разходите за обезценка на високи нива поне през следващите три-четири последователни години.

„Оптимисти сме, че лихвите през тази година ще продължат да намаляват, като очакванията са по-голям да е спадът при лихвите за домакинствата, отколкото за бизнеса“, каза още по време на форума Кристофор Павлов. Той обърна внимание още, че за икономика, която се възстановява, е важно да има предвидима среда и по тази причина очакванията на бизнеса са новото правителство да работи за запазване на икономическата стабилност и стабилността на публичните финанси.
Едновременно с това банките постепенно насочват усилията си към подобряване на условията, при които се предоставят кредити на компаниите и домакинствата. Кристофор Павлов обясни, че това е логичният път, по който поемат кредитните институции след постепенното подобряване на оперативните им резултати.
„Въпреки кризата в Кипър и Словения, процесът по нормализация на лихвите по депозитите продължава“, каза главният икономист на УниКредит Булбанк. Това ясно показва, че способността на българския банков сектор да издържа на външни шокове продължава да се подобрява през тази година. Икономическата среда обаче все още се характеризира със значителни рискове.

 

 

 

 

 


Тагове: банки, кредити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161