EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слабият $ - тайният план на Обама

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слабият $ - тайният план на Обама

mail13:57 | 08.10.2009прегледи 422 коментарикоментари 0


Доларът се срива на валутните пазари и неизменно възниква въпросът колко страховито е това за най-голямата икономика в света. Икономистът Саймън Джонсън е на мнение, че падащият долар не е толкова голям проблем, колкото си мислят всички. Това е част от плана на Обама да възстанови производствения сектор и така да спечели подкрепата на средната класа, заявява Джонсън пред сп. Forbes.
Идеята за слаб долар, който да възроди износа е много стара и противоречива. Дали това е добра икономическа политика? Мнението на Джонсън по този въпрос обаче не е много ясно. Като бивш главен икономист ма МВФ той неизменно е виждал държави, които са се поставяли в лоши позиции, като са кеширали дълга си във валути, които могат и да загубят позиции.
Същевременно статия в FT обяснява как администрацията на Обама е под прицел, след сривът на долара. Движението на валутата надолу засилва притесненията за вероятната ерозия на статута на американските резерви. Републиканците виждат в това доказателство за намаляване силата на САЩ. Според Сара Пейлин, кандидат за вицепрезидент на републиканците, слабият долар засилва задлъжнялостта на страната и зависимостта й от петрола.
През почивните дни Тимоти Гайтнър, министърът на финансите в САЩ, заяви, че е изключително важно доларът да има силни позиции и администрацията ще работи именно в тази посока.     
Според данните обаче  доларът се е върнал на нива от началото на кризата през август 2007.
Миналата седмица президентът на СБ Робърт Зелик   заяви, че САЩ ще сбъркат, ако приемат за гарантирано мястото на долара като преобладаваща резервна валута. Той бе на мнение, че ще възникнат други алтернативи.


Тагове: САЩ, $, проблеми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049