EUR 1.9558
USD 1.7973
CHF 1.9740
GBP 2.2988
CNY 2.4807
you tube
mobile version

Слаба инвестиционна активност при бизнес имотите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаба инвестиционна активност при бизнес имотите

mail13:55 | 15.05.2024прегледи 527 коментарикоментари 0


През първото тримесечие на 2024 г. на европейските пазари на бизнес имоти беше регистрирана слаба активност, тъй като надеждите за агресивно намаляване на лихвените проценти намаляха, а инвеститорите останаха пасивни. Въпреки това стабилният поток от по-малки сделки и дори някои мащабни трансакции свидетелстват за здравословен остатъчен апетит, според най-новия доклад на "Колиърс" (Colliers).

Инвеститорите в жилищния и индустриалния и логистичния сектор бяха сравнително активни, като търсенето като цяло надвишаваше предлагането на големи пазари като Франция и Обединеното кралство, а на пазара почти липсваше нов продукт. В Дания Colliers консултира продажбата на портфейл от 14 актива в областта на леката промишленост и складовите площи в района на Копенхаген, а Colliers Белгия консултира продажба с обратно наемане на ключовия логистичен център Hoogveld 50A в Дендермонд. Активността до голяма степен е ограничена до сделки на стойност под 100 млн. евро, като с нарастването на обема им се забелязва спад както в предлагането, така и в броя на потенциалните купувачи. 

Хотелите се възползват от възстановяването на туризма  

Хотелският сектор се представя отлично на фона на останалите, тъй като възстановяването на броя на посетителите, заетостта и рентабилността предизвикват интереса на инвеститорите към този тип активи във ваканционни дестинации като Испания и Италия. Това е продължение на тенденцията от 2023 г., когато в Испания бяха регистрирани вторите най-високи годишни нива на инвестиции в хотели до момента, възлизащи на почти 4,3 млрд. евро, движени от инвеститори от Азия и Близкия изток. Имотите в основните бизнес центрове в Европа като Париж и Лондон също привличат интерес. 

"Положителната страна на пандемията от гледна точка на хотелиерството беше оперативната ефективност и това започва да се отразява на резултатите на хотелите", отбеляза Люк Доусън, директор капиталови пазари в Colliers ЕМЕА. "Инвеститорите гледат на сектора като на привлекателна възможност за развитие през следващите няколко години въз основа на основните му показатели, а ние сме твърдо убедени, че той ще продължи да разширява пазарния си дял в общия обем на инвестиционните сделки", посочи той.

Мащабна сделка в Норвегия е сигнал за повишаване на активността в офис сегмента  

Въпреки че нагласите за инвестиции в офис сегмента остават неблагоприятни, през тримесечието бяха сключени някои големи сделки. Сред тях е посредничеството на Colliers за продажбата на емблематичната сграда Stortorvet 7 в центъра на Осло, Норвегия, за над 222 млн. евро, което според Colliers е сигнал за предстоящи нови сделки. "През втората половина на тази година ще се реализират още големи продажби на ключови офис активи, което ще бъде важен показател за посоката на развитие на пазара и на цените", продължи Доусън.

Конкуренцията за капитал се засилва 

Друга тенденция, която доминира на регионалния пазар, е все по-голямата конкуренция за капитал, като много различни групи се стремят да наберат средства или да се рекапитализират, докато потенциалните собственици на капитал остават малко. Този фундаментален дисбаланс принуждава все повече инвеститори, инвестиционни и фондови мениджъри да проучват съвместни предприятия и други нови структури, за да посрещнат нуждите от финансиране. "Анализирайки последното десетилетие, сложността на структурите на сделките на европейските капиталови пазари вероятно е достигнала най-високото си ниво за всички времена", казва Люк Доусън.

Това е и един от факторите за нарастващата значимост на частния капитал на някои пазари. Данните на Colliers показват, че на него се пада една четвърт от сделките, които се предлагат в момента в Лондон, тъй като фирмите се възползват от относителната липса на конкуренция и по-ниските ценови очаквания. Анализът на сделки в процес на комерсиализация показва, че около 421 млн. паунда (494 млн. евро) капитал от частни капиталови източници е готов да бъде използван на лондонския пазар, което е показател както за затихналия апетит, така и за по-голямата роля, която частният капитал ще играе в регионалното пространство за инвестиции в бизнес имоти./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg