EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слаба икономическа активност в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаба икономическа активност в Китай

mail17:05 | 14.03.2016прегледи 550 коментарикоментари 0


Икономическата и потребителската активност в Китай остават слаби през първите два месеца на настоящата година, запазвайки натиска върху властите в Пекин да предприемат допълнителни мерки, за да предотвратят рисковете от по-рязко забавяне на растежа на втората по сила икономика в света, показват последни данни на Националното статистическо бюро на страната.

Индустриалното производство се повиши през периода януари - февруари с едва 5,4% на годишна база след растеж с 5,9% през декември и при прогноза за повишение с 5,6 процентни пункта. Това е най-слабият растеж на индустриалното производство в Китай от ноември 2008 година насам, когато беше разгара на глобалната финансова криза.

Китайските продажби на дребно нараснаха през първите два месеца на годината с 10,2% спрямо същия период на миналата година след повишение с 11,1% през декември и при средни очаквания за растеж с 10,8 процентни пункта, отчитайки най-слабото си представяне от май 2015 година.

В същото време обаче, дълготрайните инвестиции в Китай, които са ключов двигател за втората по сила икономика в света, се повишиха за периода януари – февруари с 10,2% на годишна база, надвишавайки очакванията за растеж с 9,5% и след тяхно повишение с 11,1% през декември.

Инвестициите в сектора на недвижимите имоти нарастват през първите два месеца на 2016 с 3% след тяхно повишение с едва 1% през цялата изминала година. Трябва да се има предвид, че инвестициите в сферата на недвижимите имоти са важен фактор за икономическия растеж, тъй като се отразяват директно върху близо 40% от общия бизнес сектор в страната.

По принцип Националното статистическо бюро на Китай представя комбиниран двумесечен доклад за тези важни икономически данни в началото на всяка една година, за да изглади сезоннонегативните фактори, свързани с посрещането на Лунната нова година, когато в рамките на цяла една седмица мнозинството компании в страната остават затворени.

Данните предполагат по-нататъшна слабост на китайската икономика в началото на настоящата година и поставят под въпрос правителствената цел за растеж на БВП с между 6,5% до 7,0% през 2016 година.

През миналата година китайската икономика се разшири с 6,9%, отбелязвайки най-слаб растеж от 25 години насам.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215