EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Скъпото евро силно тревожи ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъпото евро силно тревожи ЕЦБ

mail07:15 | 02.09.2017прегледи 11872 коментарикоментари 0


Рязкото поскъпване на еврото спрямо долара, което е в сила от началото на годината, всява безпокойство сред все по-голям брой представители на Европейската централна банка и вероятно ще увеличи шансовете за отлагане във времето на решението относно бъдещето на програмата за "количествени улеснения", или за по-умерено и постепенно намаляване на размера на месечните покупки на еврооблигаци, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки три свои източника, запознати с дебата в рамките на ЕЦБ.

По план програмата на ЕЦБ за "количествени улеснения" за 2,3 трлн. евро изтича в края на 2017-а година, но официалните разговори относно нейното бъдеще са едва започнали, което означава, че Централната банка е много малко вероятно да вземе каквото и да е решение на предстоящото следващия четвъртък редовно заседание (на 7-и септември), отбелязват неназованите източници на Ройтерс.

Според тях се засилва натискът от страна на някои централни банкери, особено от по-слабите икономики в еврозоната, за доста по-сдържано, а не за бързо намаляване на ежемесечния темп на покупки на активи, тъй като те се опасяват, че силното евро може да потисне инфлацията и да навреди на икономическия растеж посредством оскъпяване на износа.

Валутният курс на единната валута се превръща във все по-голям въпрос, като сега би било по-неблагоприятно да се вземе решение за излизане от стимулиращата програма, отбеляза пред Ройтерс един от нейните източници.

Преди време ЕЦБ заяви, че ще обяви през есента дали ще удължи или не действието на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения", която беше стартирана преди две години и половина за да намали реалните лихви по заемите и да съживи икономическия растеж и инфлацията в еврозоната. Шефът на ЕЦБ Марио Драги пък посочи многократно, че програмата ще продължи, докато Централната банка не остане доволна, че инфлацията е в съответствие със средносрочната цел на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Рязкото поскъпване на еврото вече води до известно затягане на паричната политика и е равносилно на увеличаване на лихвените ставки от страна на ЕЦБ, коментира друг източник на Ройтерс.

От началото на годината единната европейска валута поскъпва с около 13% спрямо щатския долар най-вече с оглед на засилващите се спекулации за прекратяване на програмата за покупки на активи (предимно на държавни еврооблигации) от страна на ЕЦБ, като по-рано тази седмица еврото удари две и половина годишен връх от 1,2070 долара (най-високо ниво от януари 2015-а година).

Последвалата серия доста силни икономически данни от САЩ (за БВП през второто тримесечие и за новите работни места, разкрити в частния сектор през август) обаче парираха част от слабостта на долара преди очакваните утре с голям интерес официални данни за състоянието на американския трудов пазар и за нивото на безработица през текущия месец.

В същото време днешните изненадващо слаби данни за продажбите на дребно в Германия през юли, както и цитираните по-горе от Ройтерс тревоги сред членовете на ЕЦБ, допринасят за понижение на еврото за втора поредна сесия на търговия, като инвеститорите сякаш игнорират по-доброто от прогнозите повишаване на инфлацията в еврозоната през август и стабилизацията на юлската безработица в региона за втори пореден месец в най-ниско ниско ниво от февруари 2009-а година насам.

Информацията на агенция Ройтерс провокира понижение на еврото в рамките на днешната търговия с 0,45% към негово дъно за настоящата седмица от 1,1823 долара и към 8-дневно дъно около 0,9186 паунда, въпреки типичните за края на всеки месец негови покупки спрямо британската лира с т.нар. "търговска цел" от страна на Бундесбанк.


Тагове: евро, ЕЦБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1961