EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Скромни темпове за американската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скромни темпове за американската икономика

mail14:58 | 19.07.2019прегледи 943 коментарикоментари 0


Американската икономика продължи да расте със "скромни" темпове през последните седмици, като потребителите продължиха да харчат и преобладава "като цяло положителна" икономическа перспектива, дори в условията на трудностите, причинени от търговската политика на САЩ. Tова заяви Федералният резерв в редовния си икономически доклад, известен като "Бежова книга", цитиран от CNBC.

"Перспективите като цяло са положителни за следващите месеци с очаквания за продължаващ сдържан икономически растеж въпреки широкоразпространените опасения за възможно отрицателно въздействие на свързаната с търговските напрежения несигурност", се посочва в доклада.

В същото време заетостта в САЩ продължава да се разширява и "трудовият пазар остава затегнат, като фирмите в страна изпитват трудности при попълването на отворени позиции".

"Бежовата книга" обобщава състоянието на икономика, която до голяма степен е в добра форма преди срещата на ФЕД на 30-и и 31-ви юли, на която се очаква централната банка да намали лихвените ставки. Очевидната сила американската икономика всъщност накара някои членове на Фед да поставят под въпрос дали изобщо е необходимо намаляване на лихвения процент още в края на този месец.

Компаниите посочват потребителските разходи като силна страна, въпреки стагнацията при продажбите на автомобили. Трябва да се има предвид, че по-рано тази седмица беше отчетен стабилен ръст на продажбите на дребно през юни за четвърти пореден месец.

Предприятията в туристическата индустрия също като цяло са оптимистични. Промишлените предприятия обаче продължават да изразяват загриженост относно несигурността около търговските преговори. Фирмите продължават да се оплакват от недостиг на работници.

В доклада на Фед също така се посочва, че инфлационният натиск върху цените беше малко по-слаб от предходния отчетен период, докато заплатите нарастваха със сдържани до умерени темпове.

Мнозина компании изразяват оптимизъм за бъдещето, въпреки че продължават да държат под око текущите търговски преговори.

Като цяло новата "Бежова книга" би трябвало да увери членовете на Фед, че има малка опасност икономиката на САЩ да изпадне в скоро време в рецесия.

Припомняме, че председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира през миналата седмица пред Сената и Конгреса на САЩ, че централната банка е готова да намали лихвените проценти - може би още на следващото заседание в края на месеца поради опасения, че забавянето на световния растеж и търговските напрежения могат да има вътрешен последствия за американската икономика.


Тагове: САЩ, икономика, ФЕД
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg