EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скромна инфлация от 1.5% за 2010 в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скромна инфлация от 1.5% за 2010 в България

mail10:34 | 11.02.2010прегледи 1223 коментарикоментари 0


Eксперти очакват през 2010 г. да има бюджетен дефицит от 2%, при заложени от правителството 0.7 на сто. Това се посочва в издадения първи бюлетин за икономически анализи "Експат компас".
В бюлетина икономистите посочват, че правителството трябва да се бори за бюджетен излишък през тази година в размер на един процент от БВП. Държавния дълг в края на година ще бъде 17 процента от БВП, но авторите на анализа смятат, че той не трябва да бъде на по-високи нива от 14 процента от БВП. Правителствената прогноза за инфлацията през тази година е 2.2 на сто, докато в анализа пише, че тя няма да бъде повече от 1.5 на сто.
В  документа се посочва, че публичните разходи през 2010 г. според правителството ще бъдат 42.3 на сто от БВП, докато експертите са на мнение, че тези разходи не трябва да бъдат повече от 39 процента от БВП, като вероятно ще надминат 43.5 на сто от БВП.
В анализа се посочва, че през тази година рецесията у нас ще продължи и БВП ще спадне с 2.5 на сто. Икономистите очакват дефицитът по текущата сметка да бъде 11 процента от БВП, а правителството е заложило в своите разчети 8 процента дефицит.
В доклада се посочва, че вероятно безработицата тази година ще достигне до 12 процента, докато  оптималните нива за икономиката са 8 на сто.
Пенсионерите у нас са единствените, които не са пострадали от кризата, се посочва в анализа. През 2007 г. пенсиите са били 8.7 на сто от БВП, докато през тази година ще бъдат 11.3 на сто и то без възможното увеличение в средата на годината, се посочва още в документа.
Икономистите препоръчват пенсиите да бъдат не повече от 9 на сто от БВП, което може да стане чрез замразяване или дори намаляване на пенсиите и увеличаване на пенсионната възраст. В анализа пише още, че за реална здравна реформа трябва да бъдат закрити около 100 болници.
Бюлетинът за икономически анализи "Експат компас" е изготвен от "Експат Капитал" АД и Българската CFA асоциация  /CFA - Сертифициран финансов аналитик/.
Изданието е на български и на английски език и ще бъде разпространявано безплатно по електронен път веднъж на два месеца. Идеята му е да представя икономически коментари и прогнози, насочени към списък от ключови индикатори, чийто анализ дава общата картина за българската икономика. Основен автор на бюлетина е Николай Василев, управляващ партньор в "Експат Капитал". Гост анализатор е Лъчезар Богданов,  управляващ партньор в "Индъстри Уоч"./БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg