EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скромен брой жени шефове в Лондонското сити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скромен брой жени шефове в Лондонското сити

mail10:03 | 02.06.2022прегледи 849 коментарикоментари 0


Жените са по-малко от 25 процента от повишенията на високи позиции в британския финансов сектор, сочи проучване на адвокатската кантора Fox & Partners, цитирано от Франс прес.

Според това проучване от общо 5815 повишения или назначения на ръководни постове във финансовите услуги миналата година едва 1365 са били на жени, което представлява 23,5 процента.

Все пак това е малко повече в сравнение с 2020 г., когато този дял е бил 21 на сто.

"Жените остават недостатъчно представени във висшето ръководство, но още по-обезпокоително е, че това е така и при новите назначения на високи постове", изтъква  Катриона Уот от адвокатската кантора. Според нея това означава, че ще бъдат необходими големи културни промени, за да се ускори процесът към равенство на половете, в противен случай това равенство при ръководните постове най-вероятно няма да бъде постигнато по време на сегашното поколение.

Последни проучвания на Fox & Partners показват освен това, че ръководителите мъже във финансовите предприятия от широкообхватния лондонски индекс FTSE 350 са получили през 2021 г. с две трети по-големи възнаграждения от жените, участващи в същите управителни съвети - средно 689 550 британски лири спрямо 235 075 британски лири.

Кантората призовава за менторство и действия в подкрепа на жените, които биха могли да се кандидатират за тези позиции, а компаниите да се ангажират да следват препоръките на хартата за жените във финансовия сектор на британското министерство на финансите. Те включват назначаването на поне едно лице сред ръководния екип, което да отговаря за многообразието, да се установят цели за равенство на половете във висшето ръководство, да се публикува годишен доклад за напредъка по тези въпроси и да се обвържат възнагражденията с целите за многообразието.

В компаниите от индекса FTSE-100, благодарение на критерии, съблюдавани досега само на доброволен принцип и публикувани единствено от правителствен орган за оценка на равенството на половете в листваните на борсата компании, делът на жените в управителните съвети за десет години се е увеличил от 12,5 на сто до близо 40 на сто.

Службата за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority - FCA) наскоро засили натиска за по-голямо многообразие в листваните британски компании, като вече настоява за обяснения, ако те не постигнат някои прагове, по-специално 40 процента жени в управителните съвети./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158