EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скок на цените във Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скок на цените във Великобритания

mail15:20 | 04.01.2011прегледи 498 коментарикоментари 0


В резултат на увеличаването на данък добавена стойност (ДДС) във Великобритания от днес с 2,5% до 20% цените на много стоки и услуги са нараснали, съобщи ИТАР-ТАСС.
Според експерти от британския Център за търговия на дребно увеличаването на ДДС ще доведе до намаляване на обема на потреблението на стоки и услуги в страната с 2,2 милиарда британски лири още през първото тримесечие на годината.
Причината за вдигането на ДДС е необходимостта от нови ресурси за увеличаване на приходната част на бюджета в условията на правителствената програма за строги икономии. Целта на програмата е съкращаване на бюджетния дефицит, който през декември достигна рекордните 23,3 милиарда британски лири.
Според опозиционната Лейбъристка партия увеличаването на ДДС ще доведе до допълнителни разходи на средното британско семейство в размер на 389 британски лири годишно.Лейбъристите осъдиха увеличението на ДДС с определението "неправилен данък, в неправилното време".
В отговор на критиките министърът на финансите Джордж Озбърн съобщи, че в условията на огромен бюджетен дефицит, наследен от лейбъристите, нарастването на ДДС е необходима мярка, която има и положителни страни, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Тази мярка представлява един труден, но необходим етап, посочи Озбърн пред радио Би Би Си 4. По думите му, въпреки че вдигането на ДДС ще засегне потреблението на домакинствата, то е за предпочитане пред увеличението на данъка върху доходите и социалните вноски, което според него би имало по-тежки последици за най-бедните семейства, отбелязва АФП.
Увеличението на ДДС, което бе обявено през юни, трябва да донесе на държавата 13 милиарда британски лири за година или над 15 милиарда евро.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg