EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скок на цената на паламуда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скок на цената на паламуда

mail15:00 | 16.07.2013прегледи 2398 коментарикоментари 0


По данни на „Системата за агропазарна информация” ЕООД (САПИ), през 2012 г. се наблюдава увеличение на цените на едро на повечето основни видове риба. Това е свързано с по-ниския улов във вътрешните водоеми на страната в сравнение с предходната година, както и с по-високите цени на международните пазари, съобщи МЗХ.

Средногодишното поскъпване на наблюдаваните видове риба е в диапазона от 1,6 до 9,9%, като най-чувствително то е при цацата, сафрида и акулата. Само при шарана и херингата е регистрирано намаление на средногодишните цени на едро, съответно с 3,5 и 3,3%.
Следвайки тенденцията при цените на едро, през 2012 г. цените на дребно на почти всички наблюдавани видове риба са съществено над нивата от предходната година. Средногодишното увеличение при тях е с между 1,4 и 14,2%. Най-значително поскъпват пъстървата и сафрида, съответно с 14,2 и 9,9%. Единствено при шарана се отчита незначително поевтиняване в магазинната мрежа спрямо предходната година - с 0,2 %. Цени на риба през периода януари - май 2013 г. През периода януари - май 2013 г. цените на едро на почти всички от наблюдаваните видове риба бележат ръст спрямо аналогичния период на предходната година. Най-значително увеличение на годишна база се отчита при цената на едро на паламуда – със 72,9%, следвано от това при цените на цацата - с 30,8% и херингата - с 21,3%. Спрямо петте месеца на предходната година, най-малко поскъпва пъстървата –с 3,6%.
Причините за покачване на цените са комплексни. Те включват намаляването на запасите от риба в световен мащаб, поскъпването на горивата, които ползват риболовните кораби, както и повишени цени на рибата в страните, от които се внася. В същото време, при цените на едро на бялата риба и акулата е регистрирано намаление спрямо петте месеца на предходната година, съответно с 0,4 и 11,7%.
При цените на дребно на повечето наблюдавани видове риба също се отчита покачване през периода януари - май 2013 г. спрямо същия период на 2012 г. Най-значително е поскъпването на годишна база при херингата - с 29,2%, паламуда - с 26,2% и цацата - с 11,6%, а най-слабо изразено - при акулата – с 1,6%.
Само при цените на дребно на скумрия, толстолоб и бяла риба е налице леко намаление спрямо петте месеца на предходната година, с между 0,1 и 2,7%.
Прави впечатление, че през първите четири месеца на 2013 г. средната цена на едро на паламуда е по-висока от тази на дребно, което може да се обясни с по големия улов през годината, съчетан с факта, че масово се появяват магазини за директна продажба, които елиминират посредниците по веригата на предлагане на рибата.
До края на 2013 г. се очаква цените на повечето от традиционните за България видове риба да продължат да се движат над нивата от предходната година. Конкретните стойности ще зависят от улова и производството в страната, както и от цените на международните пазари.
zoom_sss


Тагове: риба, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg