EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Скок на дела за фирмена несъстоятелност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скок на дела за фирмена несъстоятелност

mail17:25 | 21.06.2010прегледи 1921 коментарикоментари 0


Броят на българските фирми, които се оказват в процедура по несъстоятелност за деветте месеца на 2009 се е увеличил с 141%, като тази тенденция се запазва и сега, дори се очаква нейното лавинообразно нарастване, показват  данните на Международната компания за управление на кредитния риск Coface България, изнесени по време на семинар във Варна през уикенда.
За първите месеци на 2010  новообразувани дела в София и Варна са се увеличили, като в морската столица откритите процедури са колкото за цялата 2009, съобщи председателят на Варненския Окръжен съд Ванухи Аракелян.
Търговска неплатежоспособност се дължи на дефицит на оборотни средства, което пречи на фирмите да обслужват падежите по поетите задължения към банки и други финансови институции. Последващото ново рефинансиране със заемни средства води до трайно нарастване и задълбочаване на кредитната задлъжнялост.
Друга тенденция е, че затрудненията на търговците не са временни, а са резултат на трайно, постепенно и необратимо декапитализиране на дружествата, придружено с увеличаване на тяхната финансова задлъжнялост.
Практиката показва, че са наложителни законодателни промени, за да се избегне верижната несъстоятелност и увреждане интересите на длъжника, кредитора и трети лица. Зачестяват и случаите на изкуствено проточване на делата, като например, кредитор открива производство в София, а длъжникът му се пререгистрира за два дни във Враца или Монтана, в други случаи неадекватно се прилагали решенията за фалит.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg