EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ски сезонът се открива утре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ски сезонът се открива утре

mail11:10 | 12.12.2014прегледи 1170 коментарикоментари 2


Най-големите планински курорти Банско Боровец и Пампорово откриват ски сезона на 13 декември, като въпреки мекото време са се постарали да създадат условия за скиорите.

В планинските ни курорти се надяват на благоприятни условия за зимните спортове. Предварителните записвания дават основание за оптимизъм и очакване на добър сезон. Първоначалните прогнози са за около 4–5% увеличение на туристите. Голям интерес се очаква от съседните на България страни Сърбия, Македония, Турция и Гърция и от традиционните ни пазари като Великобритания, Холандия, Испания и Скандинавските страни.

В този ден ще има много други забавления, спортни игри с награди.

Курортът Банско е готов за новия зимен туристически сезон, заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си в Банско с представители на общинската управа, на туристическия бизнес и на институции, от чиято дейност и готовност зависи нормалното протичане на зимния сезон в пиринския курорт. Направените проверки до момента от Комисията за защита на потребителите показват, че над 95 процента от проверните обекти за настаняване и хранене отговарят на изискванията, съобщи министър Ангелкова. Заповедите за принудително отстраняване са 56 и те основно се отнасят до разминаване в категоризацията. Това по оценката на министър Ангелкова показва, че като цяло курортът е готов да посрещне зимния сезон. От охранителна полиция са информирали, че заедно с българските полицаи в Банско и тази зима ще дежурят и ще се грижат за реда и сигурността представители на гръцката и на румънската полиция. Извършени са проверки и от други институции като Областната дирекция по безопасност на храните, Агенция "Митници", НАП.Те също са показали, че има готовност за предстоящия зимен сезон. Като пример министърът посочи Регионалната здравна инспекция, която е съставила девет акта и е дала 40 предписания след проверки на 261 обекта.
От дружество "Юлен" - концесионер на скизона "Банско", са информирали, че през тази зима за оказване на спешна медицинска помощ в курорта ще има постоянно на разположение и специален хеликоптер.
Очакваният ръст на туристите според нашите данни е между четири и пет процента, съобщи министър Ангелкова. Основно се очакват туристи от съседни страни, като ръстът на туристите от Турция се очертава да бъде около 10 процента, от Гърция и Македония - около пет-шест, а от Румъния и Сърбия - около два процента. С предстоящите състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени аз вярвам, че този процент значително ще се увеличи, каза министърът на туризма.
Представителите на туристическия бранш са посочили на срещата необходимостта от промени в нормативната уредба. По този повод Николина Ангелкова съобщи, че вече се работи върху промяна по наредбата за информационната обезпеченост и безопасността на скипистите и регулиране на скипатрулите, както и за информационната туристическа система и свързване на националния туристически регистър. Тези наредби се надявам да бъдат факт до края на годината или през първата седмица на новата година, съобщи министър Ангелкова.

Експерти на Министерство на икономиката, Комисията за защита на потребителите и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Агенцията по безопасност на храните ще проверят ктуалното състояние на туристическите обекти в курорта Пампорово. В екипите на инспекторите ще се участват зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, председателят на КЗП Веселин Златев, главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян – д-р Сава Бозуков. Проверката ще стартира от административната сграда на "Пампорово" АД.
 


 
Коментари
 
Елица - 12-12-2014 г. 13:31:52

цялото семейство ще сме в Банско, дано да е хубаво времето като днес

Andrian - 12-12-2014 г. 16:47:17

абе ще се спускам с борда утре, няма измъкване

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg