EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандалът с конското месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандалът с конското месо

mail10:02 | 12.02.2013прегледи 441 коментарикоментари 0


Ще бъдат наложени санкции заради европесйкия скандал със замразените храни, съдържащи конско месо, обеща френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес. Оланд, който е на обиколка в парижкия регион, призова потребителите да купуват месо с френски произход. По думите на държавния глава, очевидно има пропуски, недопустими действия и затова трябва да бъдат наложени административни и наказателни санкции, ако фактите бъдат потвърдени. Той допълни, че много бързо ще бъдат направени проверки и още в сряда ще се знае много повече по случая. Оланд изтъкна, че проследяването на произхода на продуктите, за което настояват потребителите, е задължително в Европа и във Франция. Той посъветва потребителите да купуват месо с етикети "говеждо месо произведено във Франция". Президентът отново подчерта, че френските месопроизводители нямат вина за скандала.

Откритото конско месо в замразена лазаня предизвика скандал във Великобритания, където конят е на почит и консумацията на конско месо е табу. Партидите бяха изтеглени от търговските мрежи. В петък бяха изтеглени такива храни и във Франция и Швеция.
Конското месо, с произход от Румъния, е преминало транзитно през холандски, после през кипърски търговец, преди да пристигнепри френския доставчик Spanghero и насочено към дистрибутора на готови ястия Findus и други търговци. Румънският премиер Виктор Понта заяви днес, че никаква нередност не е допусната от румънска фирма или на румънска територия по повод скандала с лазанята с конско месо във Франция и Великобритания. След направените проверки не е установено никакво нарушение на правилата и европейските стандарти от страна на две румънски кланици, заподозрени във връзка със случая, изтъкна Понта на пресконференция с еврокомисаря за земеделието Дачиан Чолош.
Според премиера замесената в скандала френска компания Спангеро не е имала никакъв пряк контакт с румънски фирми. В Брюксел говорителят на ЕК Фредерик  Венсан увери, че кризата с конското месо в замразените храни не представлява санитарна криза и приветства системата за проследяване на произхода на месото в Европа. Става въпрос за етикетиране, месото не е било етикетирано правилно, допълни Фредерик Венсан, който е говорител на европейския комисар здравеопазването и по въпросите на потребителите Тонио Борч. Говорителят припомни, че ЕС се намесва само в случай на  санитарна заплаха, като забранява търговията с продукта.В останалите случаи контролът на продуктите е от компетенциите на държавите членки, допълни той, като подчерта, че всички храни в ЕС могат да бъдат проследени за произхода им - понякога това може да отнеме няколко дни или няколко часа, но се стига до източника на проблема.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg