EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандалът БНБ-Гунев, реакции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандалът БНБ-Гунев, реакции

mail06:15 | 19.06.2014прегледи 1833 коментарикоментари 0


По повод на постъпили въпроси Ви информираме, че във връзка с образуване на досъдебно производство срещу подуправителя и ръководител на управление „Банков надзор“ г-н Цветан Гунев* и за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, г-н Гунев по свое желание излезе в отпуск до приключване на процесуалните действия. Това се посочва в официално съобщение на пресцентъра на БНБ.

Междувременно функциите на ръководител на управление „Банков надзор“ вече се изпълняват от г-жа Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор“.

Подчертаваме, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация. От този момент до завършване на проверката единственият, който може да коментира каквото и да е, свързано с нейния ход, е г-н Цветан Гунев и неговият адвокат, отбелязва още банката.
 

Реакциите
Случаят с Гунев навежда на мисълта, че не може да се говори за такова нарушение в БНБ. Тук не става дума само за подуправителя, а за целия Управителен съвет. Според мен някой сериозно иска да разклати банковата система. Това каза в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Христина Вучева - икономист, заместник министър-председател и министър на финансите през 1994-1995-а година. Тя заяви, че всички експерти са категорични, че състоянието на банковата ни система е стабилно. Едно такова обвинение винаги е по някакъв донос. Естествено, че прокуратурата е длъжна да провери, когато има такъв донос. Това никой не го оспорва. Но това нещо ще се точи, върти и вероятно ще завърши с никакъв резултат, но през това време някой очаква, вероятно този, който е пуснал доноса, че хората ще помислят че банковата система е нестабилна и ще искат да си изтеглят парите. Само че тези хора забравят, че не могат да повторят 1996-1997-а г., няма го този плаващ валутен курс, който тогава подлуди хората. Няма да коментирам нашата правосъдна система, но апелирам към хората да не се поддават, да не теглят, да не тичат към банките и тогава ще видите, че хората, които организират тази история, ще бъдат дълбоко разочаровани.

Банковата система работи добре и е стабилна. Авторитетът и компетентността на БНБ не трябва да се поставят под съмнение заради прокурорска проверка, смятат финансисти.
"Имаме недопустима акция на прокуратурата срещу Българска народна банка", коментира пред БТА финансистът Емил Хърсев по повод оповестената днес информация, че прокуратурата е започнала
досъдебно производство срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Както БТА по-рано съобщи според разследващи от прокуратурата Гунев е получил обвинение заради непредприети надзорни мерки по отношение на банки, отпуснали "лоши" кредити. Познавам технологията, по която се извършва банковия надзор, подуправителят не осъществява сам този надзор, за него работят около 300 човека - специалисти, каза Хърсев. Според него преценката коя банка в какво състояние се намира трябва да се
извършва от банкери, а не от полицаи и прокурори.
БНБ е една от много малкото институции, в които българите имат доверие; опитът да се постави под съмнение авторитетът й е престъпление, смята Хърсев. Той добави, че само валутният резерв в БНБ е 28 млрд. лв., а освен това там са и активите на банковото управление. Това са грамадни суми, които при една дестабилизация ще са добра плячка за сценаристите на този процес по дестабилизация на банковата система, заяви финансистът. Хората обаче не са глупави, не вярвам, че ще повярват на тези
глупости и ще тръгнат да си теглят парите от която и да било банка, добави Хърсев.
БНБ е член на европейската система на централните банки и участва в партньорските им проверки, коментира още Хърсев. Според него ще последва подкрепа за БНБ от страна на Европейската централна банка, защото за никоя друга банка в Европа не са давани толкова положителни оценки, както за БНБ.

От два дни имам информация за обвинението срещу Цветан Гунев. В понеделник направих обръщение чрез фактор.бг към ръководството на БНБ да не мълчат като риби и да изразят ясно становището си към това, което става в Корпоративна търговска банка. На практика, БНБ е овластена да обяви всичко, което има по проблема с цел да се въведе ясно и категорично условие за възприемане на спокойствие от вложителите в Банката и в цялата банкова система.

Това каза в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" финансовият анализатор Кольо Парамов. Според него войната между групировките ще продължи.

Фактът, че Главна прокуратура направи всичко възможно да провали заседанието от 11 ч. на 11-и юни за "Булгартабак" АД и привика точно тогава част от управителите на КТБ, които участват в управлението на "Булгартабак", означава, че нещо не е достатъчно наред от гледна точка на прецизност. Абсурдно е Главна прокуратура да се замесва в търговски сделки и в оценката на такива, участвайки пряко или непряко, въздействайки върху бъдещи решения и възможността да се вземат такива относно разпределяне на дивидент и други стопански операции, касаещи "Булгартабак". Обратно това рефлектира върху КТБ в много негативен план и това доведе до извеждането на т. нар. "убийци".

Според Парамов, ако Гунев е допуснал закононарушения и той, и управителят на БНБ трябва да бъдат отстранени от длъжност, а Гунев да отговаря за стореното пред НС. Според него, ако БНБ иска да постави една банка в привилегировано положение, тя може да "си затвори очите" за много показатели в дейността ѝ. Експертът обаче не вярва, че това се е случило. Не бива хората да се опасяват от загуба на пари от ситуацията:

Няма да има заплаха за банковата система и не бива никой да говори за такава заплаха, защото капиталовата адекватност на българските банки е достатъчно стабилна и има достатъчно сериозни резерви.
 

Финансовата стабилност на България (гарантираното валутно покритие и фиксиран курс на лева, фискалното равновесие и солидната банкова система, поддържаща висока ликвидност и капиталова адекватност на всички банки) е в основата на националното стопанство и важна предпоставка за устойчивото развитие на страната. Користни политически сметки, нечисти корпоративни интереси и лични кроежи днес заплашват да я разрушат. Всички ние, участниците в българското стопанство, работодатели и заети в него, ще платим скъпа цена, ще понесем огромни разходи и тежки загуби, ако допуснем трудно постигнатата финансова стабилност да бъде разрушена, се казва в съобщение на БСК.
Затова категорично протестираме срещу зачестилите опити чрез фабрикуване на апокалиптични сценарии за предстоящ финансов колапс и хаос на страната и чрез директни атаки срещу отделни банки и икономически групи да се подкопае доверието в българските банки, да се насажда страх, да се подклажда паника. Недопустими са кампаниите срещу банковата система, поведени от медии, лобистки групи и политически кръгове. Лекомислено и безотговорно е да се поставя под въпрос платежоспособността на която и да е банка, да се подхранват злостни слухове, да се разпространяват слухове, да подхвърлят недоказани обвинения, за да се уязви и ощети конкурент или да се напакости на политическия опонент. Така се руши доверието в надзорните институции – Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, контролните и правоохранителните органи на държавата.
Настояваме да се спрат всички акции за очерняне злепоставяне на банки, фирми и личности, за обругаване на институции, за подбуждане на зловредни скандали и раздор. Призоваваме всички политически сили да водят своите кампании за предстоящите предсрочни избори за народни представители в бъдещото 43 Народно събрание в толерантен тон и в конструктивен дух. И най-важното – да се въздържат от злословия по адрес на държавата и нейните публични институции, отбелязват още от камарата.

 

 *Цветан Гунев е член на Управителния съвет на Българската народна банка и подуправител, ръководител на управление „Банков надзор”, от 16 юни 2013 г. Преди да заеме тези длъжности, от юни 2007 до юни 2013 г. той е бил директор на дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в БНБ. От май 1992 до юни 2007 г. г-н Гунев последователно е бил инспектор, старши инспектор, главен инспектор и ръководител на екип по банков надзор в централната банка. От 1990 г. до 1992 г. е заемал длъжността инспектор в Териториална дирекция на НАП – Младост, София. През 1982 г. той е започнал кариерата си като кредитен инспектор в ДСК, София, а в последствие до 1990 г. е бил счетоводител в „Софстрой”, София.

Цветан Гунев е участвал в множество семинари и курсове за обучение по банков надзор, провеждани от водещите надзорни органи на страните от ЕС, както и в САЩ. През 1991 г. той е завършил Университета за национално и световно стопанство като магистър по счетоводство и контрол.

Цветан Гунев е роден на 2 февруари 1959 г., владее свободно английски език.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049