EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандал със строеж на спортна зала в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандал със строеж на спортна зала в София

mail15:01 | 19.12.2009прегледи 1801 коментарикоментари 0


Строителният обект на многофункционална спортна зала в София не е спрян и е законен, заявиха от ръководството на „Главболгарстрой” на пресконференция днес. Обектът има разрешение на строеж под номер 251 от 17 ноември 2009 г., както и утвърдени и съгласувани проекти с всички инстанции – Държавната агенция по горите, противопожарната служба, Софийска вода, Електроразпределение, Озеленителни системи, РИОКОЗ. До този момент няма заповед за спирането му.
Грубо нарушене е открила Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) при изграждането на новата многофункционална спортна зала в София и е наредила работата по строежа да бъде спряна. Това съобщи в петък депутатът от Синята коалиция Иван Иванов. Залата се строи от "Главболгарстрой" (ГБС) с пари на държавата. Кабинетът "Станишев" договори изграждането на съоръжението за над 16 хил. зрители да стане за 107.6 млн. лева, но след идването на власт на ГЕРБ цената беше свалена на 90 млн. лева, след "приятелска" договорка между премиера Борисов и шефа на ГБС Симеон Пешов.
Проектът е получил строително разрешително без да има избрана фирма за строителен надзор. Освен това в документацията е посочено, че избраната фирма трябва да определи лицето, което да осъществи техническия контрол. Това е нарушение на Закона за устройство на територията, обясни Иванов. Лицето трябва да е абсолютно независимо от надзора и строителя на обекта.
От компанията отговориха днес, че има сключен договор с технически контрол по част Конструктивна, надлежно регистриран в Камарата на иненерите в инвестиционното проектиране.
Липсва строителна надзорна фирма, тъй като тя трябва да се назначи от Министерството на спорта. Към момента е завършена процедурата по избор на надзорна фирма и се изчака да изтече десетдневният законов срок за обжалване на процедурата.
От компанията отрекоха на обекта да се влагат некачествени материали, както и да има намаление на параметрите.
Има постоянен авторски надзор от проектантите конструктори, които приемат всеки един вложен материал. Има и постоянен инвеститорски контрол.
Обектът се състои от голямата многофункционална зала и малка тренировъчна зала, която позволява тренировки на всичките 11 вида спорт. В нея ще има седящи места за близо 500 души. В тази тренировъчна зала ще могат да се провеждат детски, юношески и други състезания, които не изискват голям мащаб.
По отношение на цената, от компанията заявиха, че е комично и нереално, че многофункционалната зала може да се изпълни за 40 млн. лева и даде пример с цената на други зали - Арена Загреб за 14 000 души струва 174 млн. лева, Арена Белград – 137 млн. лева, Дъблин Ирландия – 156 млн. лева.
Павел Калистратов, главен изпълнителен директор на „Главболгарстрой”, каза, че е бил даден кратък срок от 1 месец след обявяване на търга по Закона за обществените поръчки и от 11-те фирми, две са се справили
Спечелихме с по-добър проект, с по-добра цена, обясни той. По думите му – конкурентната фирма са обжалвали непрекъснато, което е задържало обекта в летния сезон.
От компанията припомниха, че след среща с премиера Бойко Борисов са намалили цената от 107 млн. лева на 90 млн. лева за сметка на печалбата си.

Премиерът Борисов заяви, че от понеделник ще бъде спряно строителството на многофункционалната зала в София, докато не бъде избрана фирма, която да упражнява строителен надзор.

Източник: агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg