EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандал с „Техномаркет“ + отговор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандал с „Техномаркет“ + отговор

mail13:24 | 19.07.2016прегледи 4034 коментарикоментари 0


"Техномаркет“ дължи 1,7 млн. евро за наеми и не освобождава търговските обекти, съобщава в специално писмо до медиите Глориент Инвестмънт БГ ООД. „Информираме българската общественост и медии, че новите собственици на „Техномаркет“ правят опит да присвоят собствеността ни, като са завели седем дела в различни съдилища в страната – в София (2 дела), Благоевград, Русе, Бургас, Сандански и Хасково.”, пишат в писмото подателите.

„Техномаркет“ оспорват сключени през 2006г. сделки по покупката на магазините. От „Глориент Инвестмънт“ заявяват, че разполагат с договори за покупка на имотите, документи за направените плащания по сделката и нотариални актове за собствеността на имотите, вписани в Имотния регистър.

Същевременно „Техномаркет България“ вече шести месец не изплаща наемите за наетите от „Глориент” търговски обекти, централен склад и офис – общо 14 обекта в цялата страна, с което ние търпим сериозни финансови загуби, твърдят от Глориент Инвестмънт.

По този повод някои от големите акционери в East Balkan Properties, контролиращ 40% от „Глориент Инвестмънт“, като Utilco Emerging Markets, Newray Limited, Hellet House, са информирали различни посланици в България за казуса.

Спирането на плащанията съвпада с момента, когато основен акционер в „Техномаркет“ стана „НСН Инвестмънт“ на Делян Пеевски. Позицията на дружеството е, че магазините са си негови, въпреки наличните документи, които ясно посочват собствеността на „Глориент“.

Отговорът на "Техномаркет"

В писмо до медиите компанията отбелязва, че след смяната на собствеността в дружеството в началото на 2016г., "бяха установени крайно порочни практики, наложени от бившите собственици на „Техномаркет“, заключаващи се най-общо в следното: През периода 2006-2007г. е било извършено прехвърляне на магазинната мрежа на „Техномаркет“ на свързаното с него дружество „Глориент Инвестмънт БГ“ ООД (крайни собственици към онзи момент, както на „Техномаркет“, така  и на „Глориент Инвестмънт БГ“ ООД, са лицата Николай Китов, Христо Кусев и Мина Китова), без заплащане на цена, срещу поемане на фиктивни дългове. Веднага (на следващия ден) след нотариалното изповядване на сделките, с които „Техномаркет“ по документи е загубило собствеността си, са сключени дългосрочни договори за наем за същите обекти, по силата на които до настоящия момент „Техномаркет България“ АД е заплатило на „Глориент Инвестмънт БГ“ ООД общо над 143 млн. лв. наеми. Така от „Техномаркет“ са били източвани значителни парични средства към фирми на бившите собственици, единият от които - Николай Китов, и към момента е разследван в Италия за ощетяване на италианския бюджет.

За разваляне на описаната схема и за връщане на собствеността си, „Техномаркет България“ АД, в съответствие със законите в страната, е завело съответните дела в съда, с които е поискало да бъде обявена нищожността на прехвърлителните сделки.

Предвид горното, считаме за напълно неуместно и недопустимо, търговските спорове между две частни компании да бъдат предмет на медийна кампания, каквато в момента води миноритарният съдружник в „Глориент Инвестмънт БГ“ ООД (Форум Сердика Кооператиф У.А., чрез акционера в него East Balkan Properties - дружество с неясна офшорна собственост, в лицето на представителя му г-н Майкъл Юлер), очевидно с единствената цел да повлияе на българския съд при разглеждането на споровете, както и да увреди доброто име на „Техномаркет“.

Кои са двете компании?

Глориент Инвестмънт БГ ООД е дружество, създадено с цел развитие на инвестиционна дейност в областта на недвижимите имоти. Дружеството е специализирано в изграждането на търговски и логистични паркове. До момента има реализирани 27 функциониращи проекта в 17 града в България.

Клиенти „Глориент Инвестмънт БГ” са утвърдени компании като BILLA, HOMEMAX, INTER CARS, LILLY DROGERIE, EURO 07, CARGO PARTNER, MEDINA MED, TECHNOMARKET, UNIVEG и други.

Глориент членува в Германо-Българската Индустриална Търговска Камара и Британо-Българската Бизнес Асоциация.

East Balkan Properties e компания с инвестиции в региона в размер на 63 млн. евро. Компанията стартира през 2005 година с капитал от 140 милиона английски лири, набран на стоковата борса в Лондон, за инвестиции в България и Румъния. Акционерите в East Balkan Properties са големи инвестиционни компании и частни инвеститори от САЩ и Европа. (инвестиционни фондове -Newray Limited, Utilco, Hellet House и много други). Чрез Форум Сердика, East Balkan Properties притежава 40% от „Глориент инвестмънт БГ”.

„Техномаркет България“ АД е водеща компания в областта на търговията с бяла и черна техника в страната, с 1371 служители, за 2015 г. е внесла в хазната ДДС на стойност над 23 млн. лева и е платила осигуровки и ДОД за над 6 млн. лева

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1018