EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандал за 154 хил.дка държавна земя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандал за 154 хил.дка държавна земя

mail10:25 | 26.08.2012прегледи 1555 коментарикоментари 0


Прекратяване на обявените търгове за продажба на земя чрез компенсационни бонове в 26 области в страната. Това поиска Партията "Зелените” в декларация. Ето още какво се казва в нея. На 20 август Министерството на земеделието и храните обяви търгове за продажба на 154 хиляди декара земя от Държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бонове в 26 области. Засега се отказва да бъдат обявени парцелите за продажба, се посочва в документа.

През последната година цената на компенсационните бонове, които се търгуват на Фондовата борса, нарасна близо три пъти, заявяват от партията. Това е показател, че близки до властта групировки са имали информация за планираната разпродажба на земя и са се подготвили предварително да нямат реална конкуренция за този търг, смятат в партията "Зелените. Според тях е налице злоупотреба с информация от страна на служители на земеделското министерство на най-високо ниво, от която държавата ще бъде ощетена с пропуснати приходи от десетки милиони левове.
 "Зелените" предлагат разследване на служители в МЗХ, включително и на най-високо ниво, за изтичане на информация за организираните търгове, както и проверка от Комисията за финансов надзор на сделките с поименни компенсационни бонове през последните 12 месеца и разследване на лицата, които са купили големи количества от тези инструменти, за злоупотреба с вътрешна информация.
Евентуален нов търг може да бъде обявен след широка разяснителна кампания за предлаганите парцели и възможности за участие в него на всички заинтересовани лица след не по-малко от12 месеца, се посочва в декларацията. Днес цената на поименните компенсационни бонове се повиши на Фондовата борса с 12,6 процента до 0,82 лева за брой при сделки за над 616 хиляди броя. По рано през месеца те се търгуваха и  по 0,84 лева за брой.
Преди една година поименните компенсационни бонове се търгуваха в рамките на 0,30 лева. Цената им започна да се повишава през април, когато достигна 0,48 лева, и след това през юли те вече се продаваха предимно на нива над 0,67 лева. Най-голямата продажба на тези компенсаторни инструменти през последната една година бе на 21 октомври 2011-а, когато са продадени почти 30 милиона бона на средна цена 0,34 лева за брой. Сделките през юли и август са обикновено в порядъка на неколкостотин хиляди дневно. Само на 13 август обаче са продадени над 4 млн. бона на средна единична цена 0,53 лева, сочат данни от Фондовата борса.
Какво обаче коментира зам.министър Светлана Боянова
При предишните две правителства, включително и при тройната коалиция, начело с БСП са обявявани търгове за продажба на земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) с поименни компенсационни бонове. В процеса на възстановяване на земеделските земи през 90-те години бяха издадени компенсационни бонове на собствениците, които не можаха да получат земите си. По този начин те не бяха реално обезщетени за невъзстановената им собственост и правата им дълги години не бяха възмездени. С продажбата на земеделските земи от ДПФ се дава възможност на тези собственици, или да участват в търговете за покупка на земи с бонове, или да продадат боновете си чрез борсата и по този начин да получат финансово обезщетение, казва Светлана Боянова, чрез съобщение на МЗХ.
На сегашния търг се предлагат 154 000 дка на обща стойност 47 млн. лева, което е сбор от средните начални тръжни цени на земите предложени за територията на цялата страна, с изключение на областите Габрово и София – град. Средната начална тръжна цена е около 300 лева на декар. Към момента процедурата се обявява и в местни вестници в областите по местонахождение на имотите. Информация за имотите - обект на търга се предоставя от съответните общински служби по земеделие и областните дирекции „Земеделие” по местонахождение на имота, включително и на електронните страници на ОДЗ, като категориите им варират за земеделските земи за отделните землища.
Към настоящия момент, земеделски земи от ДПФ се продават чрез търг само на притежатели на поименни компенсационни бонове. Плащането се извършва само с поименни компенсационни бонове, които са регистрирани в Централния депозитар. Сегашният търг е израз на стремежа ни да се подобри управлението на земите от държавния поземлен фонд, както и цялостното състояние на поземлените отношения, на основата на анализа на следната информация за свободните имоти от ДПФ:
- имоти предлагани на търгове за наем и аренда, към които не е бил проявен интерес от евентуални наематели;
- местоположение и състояние на маломерни имоти, които да бъдат използвани за окрупняване и развитие на земеделските стопанства;
- имоти на база подадени заявления от потенциални купувачи

 


Тагове: земя, търгове
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg