EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандал БСП - три министърки на ГЕРБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандал БСП - три министърки на ГЕРБ

mail06:35 | 24.01.2017прегледи 1777 коментарикоментари 0


Министрите в оставка на околната среда и водите Ивелина Васиева, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на енергетиката Теменужка Петкова отхвърлиха пред журналисти твърденията на БСП за хаос в техните сектори и за спиране на еврофондовете.
НЕК e претърпяла загуби за милиони левове при управлението но ГЕРБ, обвини правителството соцдепутатът Таско Ерменков на пресконферения. При евентуално продължаващо застудяване, предупреди той  нямаме вече резерви. Язовирите, по данни на БСП, са полупразни, някои и под санитарния минимум.
 На 8 януари т.г., допълни Жельо Бойчев, българският електроенергиен  оператор се е обърнал към румънския с искане за аварийна помощ, по-късно е ограничен износът на ток от България. Миналата седмица, по информация на БСП, сме внесли ток и от Турция.
   Всеки непланов внос от производител нарушава неговите баланси, застрашава сигурността, смята  Таско Ерменков. Ние сме в състояние на рисков фактор за целия регион, обобщи той. И попита откъде при продължаващите ниски температури  ще търсим компенсация на производството на ел. енергия  заради повишеното потребление, освен от внос.
   От "Позитано" 20 предупредиха още, че запасите от въглища, които по закон трябва да поддържат електроцентралите, също са под норматива, особено в ТЕЦ "Марица-изток 2".

 

Това е поредният опит на БСП да изиграе силна драматургична постановка. Той не се получи и от силна драматургия стана поредния фарс и комедия. Всичко казано от БСП днес е политически цинизъм и некомпетентност, каза Лиляна Павлова на брифинг в Министерския съвет.
България е с много добро усвояване на европейските фондове сред останалите държави от ЕС. Вече са договорени една трета от всички фондове, разплатени над 1.3 млрд. лева и всякакви внушения за проблеми са "абсолютна измишльотина", каза Павлова. От Програмата "Региона в растеж", в размер на 3 млрд. лева вече са договорени 50 процента, от тях 11 са разплатени, а вече има успешно завършени и отчетени проекти, каза Павлова.
Спука са поредният балон на БСП от лъжи и манипулации по отношение на еврофондовете, добави тя. Категорично не е вярно, че не се прави т. нар. "Водна реформа". От 28 области, обект на тази реформа, в 27 области вече има асоциации на ВиК дружествата. Има седем области с общо 15 общини, които не могат да кандидатстват за европейска финансиране, защото там ВиК дружествата отказват да се асоциират Ако обърнем внимание кои са общините "рязко прави впечатление", че това са общини и общински съвети, водени от БСП. Те саботират тази реформа, но всъщност саботират само себе си, защото няма да получат пари от ЕС, каза регионалният министър в оставка.
"През последните няколко дни се наслушахме на много глупости и станахме за смях пред Европейската комисия. Налага се за трети път за последната година Европейската комисия да опровергава твърдения на БСП за спрени еврофондове и за проблеми с оперативните програми", каза министър Ивелина Василева. Тук съм да опровергая поредната лъжа, че оперативна програма "Околна среда" е застрашена от спиране, каза Василева. ОПОС е тяхна историческа травма, може би защото тя беше спирана два пъти по време на тяхното управление - първият път при управлението на т. нар. Тройна коалиция и вторият, по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Към настоящия момент няма проблем с ОПОС - тя върви добре, има отворени процедури на 1,3 млрд. лева. До края на годината ще е налице целия ресурс на ОПОС в размер на 3.5 млрд. лева, каза министърът на околната среда в оставка. В момента вече са договорени 824 млн. лева, изпълняват се 29 проекта и се извършват разплащания, като от тях вече са възстановени от Европейската комисия близо 70 млн. лева, каза Василева.
По отношение на драматургията, която колегите от БСП се опитаха да разиграят, искам да кажа, че се изрекоха няколко неверни твърдения, каза министър Теменужка Петкова. Абсолютна лъжа е, че правителството на ГЕРБ "залага бомба" в енергетиката и че правителството ни не може да управлява този сектор, каза Петкова. Досега партия ГЕРБ е била в ролята на "сапьор" в енергетиката и е обезвреждала бомби заложени от наши предшественици, в по-голямата си част от БСП. На първо място това е "бомбата Белене", заложена още в 2006 година и за която през 2008 година си поръчаха оборудване за милиарди, което разбира се не благоволиха да платят. Затова сега ние платихме 1,176 млрд. лева. Бомбата обаче не избухна така, както някои си я представяха, защото ние намерихме правилен подход и в диалог с нашите руски партньори успяхме дори да спестим на българските данъкоплатци 90 млн. лева лихви по този договор. Обезвредихме и бомбата заложена от колегите от БСП с просрочените задължения към двете "американски централи", както и бомбата с финансовия апокалипсис в енергетиката, каза Петкова. Когато поехме сектор енергетика на 6 ноември 2014 година наличните парични средства на държавните дружества в сектора бяха 404 млн. лева. Сега тези пари са 1.113 млрд. лева.Този милиард не е инцидентен, той се поддържа повече от година по сметките на дружествата на БЕХ, подчерта тя. "Този път в енергетиката няма да им се получи", каза Петкова.
Имах усещане за по-голяма експертност от страна на БСП по отношение на енергетиката, каза Петкова. Те бъркат понятието внос на електроенергия и предоставяне на аварийна помощ. Те може би са забравили, че предоставянето на помощ е нормална практика, която се прилагала винаги. През 2013 година те са искали аварийна помощ и такава е била предоставяна за 4200 мегаватчаса, каза Петкова. От друга страна България е предоставяла помощ на наши съседни държави, която е била в размер на 2200 мегаватчаса. Сега ние сме поискали да ни бъде възстановена такава аварийна помощ от Турция и от Сърбия. Тази помощ е безплатна и се връща - това не е внос на електроенергия. Турция към момента ни дължи 1800 мегаватчаса,а Сърбия ни дължи 800 мегаватчаса, уточни Петкова.
По отношение на режим на тока заради източени язовири и липса на въглища, категорично заявявам, че такава опасността няма. В тази тежка зима, която не е имало през последните 20 години, ние овладяхме ситуацията, добави Петкова. Разполагаме с необходимите количества въглища, доставяни от Маришкия басейн и централите работят с необходимата мощност. Пълен е 52,6 на сто от общия обем на язовирите, което е напълно достатъчно за ВЕЦ. В добавка ПАВЕЦ "Чаира" работи с оборотна вода за допълнителна сигурност, каза Петкова.
Утре ще са ясни и резултатите от проверките на централите, които трябва да поддържат студения резерв в енергетиката, каза министър Петкова.БТА


Тагове: БСП, енергетика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg