EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Системите за водно наблюдение с обмен на данни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Системите за водно наблюдение с обмен на данни

mail13:04 | 19.10.2018прегледи 581 коментарикоментари 0


През 2020 година всички секторни системи за морско наблюдение трябва да бъдат оперативно съвместими и да могат да обменят данни, каза във Варна главният секретар на ИА "Морска администрация" /ИАМА/ Петър Киров. Той уточни, че в същия срок трябва да приключи изграждането на среда за обмен на информация между българските институции. По думите му секторните системи за наблюдение - за риболовните кораби, на "Пристанищна инфраструктура", Гранична полиция, на Военноморските сили, няма да бъдат обединени, те ще продължат да съществуват самостоятелно, но ще могат да обменят данни и в случай на нужда ще допълват общата картина, предава БТА.

Изграждането на такава среда е изключително важно за Агенция Митници, защото ще може да се проследява цялото плаване на даден кораб, както и поведението му извън териториалното море, обясни Киров. По думите му Агенцията по рибарство пък ще може да наблюдава цялата изключителна икономическа зона на България за незаконен риболов.

Изграждането на среда за обмен на информация на общоевропейско ниво ще подобри като цяло наблюдението на морските пространства и институциите ще реагират по-бързо в случаи на аварии, замърсявания, операции за търсене и спасяване, Киров. По думите му ще се подобри много и сигурността.

Във Варна днес главният секретар на ИАМА участва в последната работна среща по проект за интегрирано българско морско наблюдение /InBulMarS/. По думите на Киров изпълнението на дейностите по проекта е успешно и до края на годината той ще приключи окончателно. След това ще започне реализирането на следващия проект за изграждането на среда за обмен на данни. Новата програма ще бъде финансирана от Националния фонд за морско дело и рибарство, а индикативният й бюджет е 1,6 милиона евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888