EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сирийски трафиканти се избиват в София + Борисов държи реч

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сирийски трафиканти се избиват в София + Борисов държи реч

mail06:45 | 14.09.2015прегледи 7115 коментарикоментари 0


Екип на EconomyNews.bg

Докато българският премиер Борисов призоваваше на конференция на ГЕРБ българските граждани да проявяват състрадание към мигрантите от Сирия и Северна Африка, в центъра на София на обед на ул. "Цар Симеон " бе убит арабски емигрант, минути по-късно до Синагогата са ранени още двама души от арабски произход.

Малко преди 18.00 часа Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за смъртта на 22-годишен сирийски гражданин, извършено в района на Женския пазар в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Убийството е извършено също от сирийски гражданин, вследствие на битов конфликт. Той и брат му нападнали жертвата и нанесли смъртоносната рана. Двамата са открити с травми в близост до местопроизшествието. Те са настанени в лечебни заведения. Участниците в конфликта са със статут на постоянно пребиваващи в България.Процесуално-следствените действия продължават и към момента.

По-късно стана ясно, че двамата ранени сирийци са в болница, като единият е в много тежко състояние.

България ще настоява за конкретни ангажименти в Европа за справяне с бежанската криза, заяви в Силистра вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от БНР. Той смята, че проблемът е много сериозен и изисква общи решения, а въведеният квотен принцип за приемане на бежанци в рамките на ЕС не е достатъчно добре обмислена мярка.  България прави всичко по силите си за пресичане трафика на бежанци в страната и засега се справя, каза Ивайло Калфин и допълни:
Огромна трафикантска индустрия пренася тези хора на хиляди километри от страните, от които те бягат. Системата за квоти, която беше обявена онзи ден от председателя на ЕК, за нас остава не особено ясна. България няма възможност да арестува тези бежанци. Да, ние можем да ги приемем, да им помогнем, да ги регистрираме, но да ни се вменява отговорност ние да държим насила бежанците у нас, ми се вижда малко прекалено.
България ще настоява за нов подход от страна на ЕС и международната общност към кризата за бежанците, каза още Калфин:

Съкращаването на списъка на тези, които са допустими да са бежанци, което трябва да се направи на европейско равнище, е особено важно. На следващо място ЕС трябва да предприеме една реалистична програма как точно и какво се случва с бежанците. И разбира се, тук трябва да се постави финансовият въпрос, свързан с поемането на финансовите тежести за бежанците. Аз мисля, че абсолютно недостатъчна е активността и не са целенасочени действията и на ЕС,, и на трансатлантическите ни партньори САЩ и Канада. Да се потърси съгласие с всички тези страни, които са готови да си сътрудничат, за се спрат конфликтите и тероризма в Близкия изток.

Позицията на Калфин, както и тази на външния министър Митов засега следват разумното отношение и поведение към т.нар. бежанци, които на практика, според данни дори и на щедрите германски власти, са около 60%, останалите са икономически мигранти, от страни, в които не се водят бойни действия.

Тази позиция на двамата министри, която както се оказа е по-различна от тази на премиера Борисов, се доближава повече до предложенията на страните от Източна Европа и Вишеградската четворка.

В петък в Прага Полша, Чехия, Словакия и Унгария в обща декларация обявиха, че се придържат към отказа си от въвеждането на задължителни квоти за мигрантите, предложена от ЕК, предава AFP.
„Убедени сме, че като държави ние трябва да запазим контрола над броя на тези, които сме в състояния да приемем, и след това да им предложим подкрепа“, заяви пред журналисти чешкият външен министър Лубомир Заоралек в хода на пресконференция с колегите си от Унгария, Полша и Словакия. Към тази позиция се присъедини и Румъния, чрез изявление на президента Клаус Йоханис, който също се обяви срещу квотите на ЕК.
В опит да се справи с потока от бежанци и мигранти от балканските държави, Унгария предложи да стане домакин на среща с южните си съседки, които не са в ЕС, като Сърбия или дори Македония. „Будашеща ще се радва да бъде домакин на конференция, която да постигне сътрудничеството между западните държави и тези от Западните Балкани“, заяви унгарският външен министър след кризисната среща в Прага.
Министерството на външните работи на ФРГ ще стартира информационна кампания сред бежанците, които искат да се установят в страната, съобщава германското издание Der Spiegel. Целта на инициативата е мигрантите да не получават „неверни представи и грешни очаквания по пътя си към Германия“.
Кампанията ще бъде проведена в държавите на произход на бежанците и транзитните страни, през които те преминават. От външното министерство се опасяват „от опасно създаване на слухове“, които могат да подтикнат все повече граждани на Сирия и други държави да напуснат страните си и да се отправят към Европа, и най-вече Германия. Тази „преднамерена дезинформация“ се разпространява от контрабандистите, които искат да приберат парите на бежанците, смятат в министерството.
Подобна кампания вече тече в Афганистан, където служителите на германската дипломатическа мисия в Кабул призовават мигрантите да не се доверяват на трафикантите и да поискат убежище в първата сигурна държава, която достигнат.

В неделя общинските власти в Мюнхен се оплакаха от огромния бежански натиск и товар. "Вече не знаем какво да правим с бежанците", възкликна кметът на Мюнхен Дитер Райтер и предупреди, че много от тях ще се наложи "да спят под открито небе". "Мюнхен и Бавария няма да могат сами да се преборят с това голямо предизвикателство", каза още кметът на града. В столицата на Бавария само през изминалия ден пристигнаха над 10 000 бежанци, което накара местните власти да поискат и останалите части на Германия да приемат повече мигранти.


Тагове: Калфин, квоти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049