EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Синдикатите недоволни от бюджет 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синдикатите недоволни от бюджет 2010

mail16:39 | 26.10.2009прегледи 406 коментарикоментари 0


КТ "Подкрепа" няма да подкрепи проекта за Закона за държавния бюджет за 2010 година,  с мотива, че той има рестриктивен характер и липсва ясна идея за политиката по доходите.
Синдикатът не одобрява намерението на правителството в рамките на мандата да намали с пет процента осигурителните вноски. От организацията определят замразяването на нивата на обезщетенията при безработица за 2010 в разгара на икономическата криза като изключително рестриктивна мярка.
По отношение на управлението на държавния дълг синдикалистите искат да получат точен анализ, какво налага прибягването до нови заеми, вероятно от Световната банка.
Според "Подкрепа"  политиката за даване на държавни гаранции следва да бъде прилагана рядко, само за национално значими случаи.
Организация е за запазване на валутния борд до влизането в еврозоната, но предлагат фиксингът на лева спрямо еврото да не се променя. Поради ниското ниво на доходите в България „Подкрепа” предлага да не се избързва с влизането в ЕRМ II, докато не се изравнят доходите в България със средните в ЕС.
Синдикатът възразява срещу отмяната на данъчното облекчение за инвеститори, влагащи над 10 милиона лева. Предлаганото увеличение на акцизните ставки на алтернативните горива /газьол и тежки горива/, които са база за определяне на топлината енергия, ще се отрази негативно върху бюджетите на домакинствата и бизнеса, се казва още в становището на профсъюза.
Рязкото повишаване на акцизната ставка за електроенергия за стопански нужди ще влияе отрицателно на бизнеса, ще се отрази негативно на себестойността на продукцията и ще застраши заетостта, добавят от КТ "Подкрепа".
Така предложен, бюджетът за 2010 г. няма да стимулира икономически растеж, каза Желязко Христов от КНСБ. Ние смятаме, че не трябва да се подкрепя само износът, а да се активизира и вътрешното потребление.
КНСБ са за малки, контролирани и временни бюджетни дефицити. Всички прогнози показват, че тази година няма да има баланс на бюджета, но въпреки това е нужен необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. От КНСБ предлагат да бъде увеличена вноската за помощ при безработица от един на два процента, или да бъдат добавени средства в бюджета, за да се гарантират
правата на безработните.
Сред добрите неща в проектобюджета са усилията на правителството да усвои колкото може повече пари от еврофондовете - заложени са около 2.5 млрд. лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039