EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Синдикатите искат среща с премиера заради БДЖ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синдикатите искат среща с премиера заради БДЖ

mail16:00 | 23.02.2011прегледи 607 коментарикоментари 0


Синдикатите настояват за спешна среща с премиера, на която да бъдат обсъдени проблемите в железопътния сектор. Това съобщиха на пресконференция лидерите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ - д-р Константин Тренчев и Пламен Димитров, след заседание на Консултативния съвет на ръководствата на синдикатите.
Писмо по този повод вече е изпратено с копие до министрите Симеон Дянков, Александър Цветков и Тотю Младенов. Синдикатите настояват всички да се ангажират с проблемите на сектора, като се надяват до 10 март - датата, обявена за предупредителни ефективни стачни действия на железничарите, да се намери удовлетворяващо решение.
Според синдикатите разговорът за проблемите на сектора трябва да се води на високо равнище, за да е ясна по години инвестиционната политика, усвояването на средствата по оперативната програма "Транспорт" и да се намерят начини да не се правят съкращения.
Изискването на Световната банка да се обвърже заемът с 30 процента намаление на средствата за заплати, е непосилно да се понесе не от българския железничар, а от българския гражданин, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него това ще доведе до намаляване на безопасността на услугите.
В понеделник железничарите обявиха, че започват национална стачка с едночасови ефективни предупредителни действия на 10 март, а от 11 март ще започне безсрочна ефективна стачка.
Напрежението ескалира заради плановете за съкращения в Холдинг Български държавни железници /БДЖ/ и в Националната компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/, заради отпускането на заем от Световната банка. До 2014 година в НКЖИ трябва да бъдат съкратени 2944 души, а в БДЖ - 2800 души, или общо 5744 да отидат на улицата, казаха председателите на железничарските синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа" - Петър Бунев и Розен Зарков.
По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров в резултат на преговорите на синдикатите със Световната банка синдикалистите са успели да намалят от 7800 на 5744 планираните съкращения, като са признати направените през 2009 и 2010 година в НКЖИ.
Синдикатите настояват оздравяването на компанията да бъде чрез естествено оптимизиране на персонала - пенсиониране, текучество, а не съкращения. Те настояват за план за повече приходи, вместо съкращаване на разходите чрез орязване на персонала. Сред мотивите за стачката са и лошите условия на труд, неизплатените ваучери за храна от 1 юли 2010 година, неосъществени социални плащания.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg