EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Синдикати против концесията на летище София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синдикати против концесията на летище София

mail06:40 | 14.06.2016прегледи 1128 коментарикоментари 0


Синдикати се обявиха против концесията на Летище София. Това става ясно от отворено писмо изпратено от председателя на СО на СТСБ Ростислав Бъчваров и председателя на ФТР Подкрепа до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски. Представителите на синдикалните организации на СТСБ в Република България и ФТР към КТ „ Подкрепа" призовават за преразглеждане на анализите, довели до решението за отдаването му на концесия. По техни разчети финансовите резултати на Летище София за 2015 г. значително превишават официално обявените прогнозни резултати от приходите по време на концесия. Те посочват, че по изнесените данни в концесионните документи очакваният общ приход за 35 години за Летище София е 2 675 876 000 лв., което не съответства на 5 405 155 000 лв., които биха се получили при сегашните финансови резултати за 35 години без концесия.

"Коментарите за разликата от 2 700 000 000 лв. ги оставяме на Вас. При заложени инвестиции в размер не по-малко на 306 545 000 лв. за срока на концесията за развитие и реконструкция на Летище София най-отговорно Ви заявяваме, че при сегашните финансови показатели държавното предприятие ще вложи не по-малко от 420 000 000 лв. Вноските в НОИ и НАП за периода на концесията възлизат на над 590 000 000 лв. Да не говорим за чистата печалба, която ще излезе над 1 200 000 000 лв, по изказване на г -н Московски. Всички тези показатели са на база 2015 г. без никакъв растеж. Ние смятаме, че е налице корупционна схема за източване на средства от държавното предприятие Летище София", заявяват представителите на синдикалните организации.
Според тях е недопустимо стратегическо предприятие каквото е Летище София да отиде в чужди ръце. В писмото си те посочват, че досегашният опит с отдаване на концесия на държавни и общински предприятия, е показал, че държавата губи стотици милиони лева, да не говорим какво губят обикновените хора. "Не е тайна и какво се случва с отдадените на концесии летища в съседни държави. Оказват се непълно несполучливи. Заявяваме Ви, че с всички сили и законови средства ще защитим правото на труд и достойнството на работниците и служителите на Летище София. Ако не вземете отношение по нашето заявление, ще бъдем принудени да предприемем решителни мерки: протести, блокиране на достъпа до Летище София, както и евентуално спиране работата на предприятието.
Призоваваме Ви в името на обществения интерес и предотвратяване на загуби за държавата незабавно да прекратите цялата процедура по отдаване на Летище София на концесия", отбелязват те в отвореното писмо.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg