EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Синдикати: Да се увеличи капитала на ББР с 500 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синдикати: Да се увеличи капитала на ББР с 500 млн. лв.

mail15:03 | 25.02.2010прегледи 740 коментарикоментари 0


КНСБ и КТ „Подкрепа” се обявяват за насърчаване на кредитирането чрез разширяване на достъпа до него, предприемане на действия за поевтиняване на кредитния ресурс и увеличаване на капитала на Българската банка за развитие с поне 500 млн. лева., стана ясно от пакет антикризисни мерки, които те представят в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/
Сред предложенията на КНСБ и КТ "Подкрепа" са и предприемането на необходими административни, институционални и структурни промени в управлението и контрола по разходването на средствата от оперативните програми на Европейския съюз.
Целеви кредитни линии за работодателите, които ще им позволят да покрият разходите си за заплати и осигуровки е друга идея на синдикатите.
Те настояват и за специална защита и подпомагане на нискодоходните и среднодоходните български домакинства от изпадане в задлъжнялост и липса на достатъчно средства. Според тях е необходима и актуализация на активната политика на пазара на труда и бюджетните средства за реализацията на мерките за насърчаване на заетостта.
Синдикатите предлагат повишаване на минималната работна заплата за страната и обвързването й чрез подходящ механизъм с прага на бедност, тъй като в момента нетната минималната заплата от 187 лв. е далеч под прага на бедност, определен на 211 лева. Официалната национална линия на бедност да бъде основен критерий за целите на социалното подпомагане и актуализиране на социалните помощи, искат още КТ "Подкрепа" и КНСБ.
Сред предложените антикризисни мерки са активна намеса на държавата за обстоен преглед на предприятията, застрашени от затваряне, поради несъответствие с екологични изисквания на Европейския съюз и разработване на мерки за държавна подкрепа.
Те настояват и за създаване на единна институционална рамка за управление на държавната собственост и държавното участие в икономиката, както и за събиране на държавните вземания. Решителна крачка напред трябва да се направи в областта на продажбата на миноритарни държавни дялове в атрактивни дружества, смятат синдикатите.
Социалният министър Тотю Младенов каза, че две трети от идеите са приемливи и могат да бъдат подкрепени, като се надява до седмица-две да бъдат очертани приоритетите, по които правителството, синдикатите и работодателите ще работят съвместно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg