EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сингапур - новият лидер на Азия, Китай изостава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сингапур - новият лидер на Азия, Китай изостава

mail17:55 | 09.07.2010прегледи 1545 коментарикоментари 0


Сингапур може да изпревари Китай като най-бързо развиваща се азиатска икономика, увеличавайки привлекателността на акциите на града-държава и оказвайки натиск върху политиците да задържат инфлацията с една по-силна валута, съобщи Bloomberg.
Брутният вътрешен продукт (БВП) на югоизточния азиатски остров ще нарасне с 10,8% през 2010 година, сочат усреднените данни от анкета на Bloomberg, направена преди 14 юли, когато се очаква да бъдат оповестени данните за БВП за второто тримесечие.
През изминалите седмици Goldman Sachs & Co., BNP Paribas SA и Macquarie Group понижиха прогнозите си за растежа на китайската икономика до максимум 10,1%.
Подемът във фармацевтичния сектор и откриването на два курорта с казина насърчиха растежа пред първата половина, което е резултат от усилията на Сингапур да има и други източници на приходи освен износа на електроника.
Насърчаването на услугите може да поддържа икономиката и да подкрепи инвестициите, а това доведе до по-силен растеж на борсовия индекс на острова в сравнение с индексите на Китай, Тайван, Япония и Австралия тази година.
Бързият подем може да накара паричните власти на Сингапур да направят повече при следващото преразглеждане на политиката си през октомври, каза икономистът от Citigroup в Сингапур Кит Вий Чжън.
Натискът на заплатите нараства и инфлацията може да достигне 5 процента до края на годината, като през май тя бе 3,2%, добави той.
Централната банка използва сингапурския долар вместо лихвите, за да контролира инфлацията, като на 14 април банката разреши сингапурският долар постепенно да поскъпва. Тогава курсът на валутата нарасна с 1,2%, но следващия месец пък поевтиня, тъй като европейската дългова криза предизвика опасения, че ще забави глобалния растеж.
Връзките на Сингапур с глобалната икономика означават, че е малко вероятно тя да избегне последиците от нов световен срив, отбелязва Bloomberg.
За последен път БВП на Сингапур е нараснал повече от китайския през 2000 година, според данни на Международния валутен фонд.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037