EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силно поскъпване на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силно поскъпване на храните

mail12:30 | 10.03.2014прегледи 8530 коментарикоментари 0


Цените на храните в света са на най-високото си равнище от средата на 2012 година заради неблагоприятното време и засиленото търсене, информира Франс прес, като се позова на
Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Индексът на организацията, отчитащ месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и  месни продукти и захарта, се е повишил с 2,6% за един месец. За февруари стойността му е средно 208,1 пункта, което е с 5,2 пункта повече спрямо преразгледаната стойност през януари.

Повишението на индекса не е свързано само със скока на цените на пшеницата и царевицата, които се повишиха заради ситуацията в Украйна, се посочва в съобщението на ФАО, чиято  централа е в Рим. Цените са нараснали при всички групи продукти с изключение на месото. Най-голямо поскъпване от януари има при захарта (+ 6,2%) и маслата (+ 4,9%), следвани от зърнените култури (+3,6%) и млечните продукти (+2,9%). ФАО дава няколко обяснения за поскъпването. Повишението при зърнените култури се свързва с опасения за реколтата на пшеница в САЩ (след големите студове през зимата), с високото търсене на фуражно зърно и с повишаването на цените на някои видове ориз. Като цяло обаче цените на зърнените култури са с 18,8% под равнището от февруари 2013 година. Поскъпването при захарта се обяснява с притеснения за щети върху реколтата в Бразилия заради сушата там и заради неотдавнашните прогнози за евентуален спад на добива в Индия. При растителните масла повишаването се обяснява с неблагоприятното време в Югоизточна Азия и Южна Америка, както и динамичното търсене в света.


 


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg