EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силистра с готова газопреносна система

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силистра с готова газопреносна система

mail09:01 | 12.10.2015прегледи 915 коментарикоментари 0


На официална церемония, в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, почетния консул на Република Италия във Варна - д-р Антонио Таркуино, министър-председателят Бойко Борисов и заместник министър-председателят Томислав Дончев пуснаха в експлоатация газопреносната мрежа в Силистра, съобщи пресцентърът на Общината.

С пускането на газопровода с високо налягане Добрич - Силистра и автоматичната газорегулираща станция в града, Силистра вече е присъединена към българската газопреносна мрежа.

Заместник-кметът "Устройство на територията"-инж. Емил Гойчев благодари на всички ангажирани институции и фирми за успешната реализация на този мащабен проект.

Общата стойност за изграждането на газопровода и станцията е над 12 млн. евро, от които 9 млн. са предоставени под формата на безвъзмездна финансова помощ от Международен фонд "Козлодуй", а останалата част е финансирана от страна на оператора "Булгартрансгаз". Свързването с националната газопреносна мрежа на крайдунавския град е задължително условие за по-нататъшното развитие на газоразпределителните мрежи в региона. Създават се отлични условия за газификация както на битовите и индустриални потребители, така и на обществените.

„Искам да благодаря на предишното правителство, че ми даде възможност със своето бездействие точно преди изборите да откриваме тази газостанция с 80 км газопровод за 24-25 млн. лв. Сиреч, ако бяха работили, щяха да са я открили преди една година - година и половина и нямаше сега да сме тук. Но те бездействаха замразяваха и се опитваха да направят така, че България да плаща скъпо. Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция БГНЕС. И още от неговия коментар:

Искам да направя една малка ретроспекция за провала на един действително добър за България проект “Южен поток”, който отдавна щеше да се строи ако не бяхме падали от власт. Помните ли как цената му стана 3 млрд.? 80 км тръби, със станциите - 24-24 млн. Разделете го и ще видите колко струва един газопровод. Дали струва толкова?! Но в своята алчност тези хора провалиха проекта. Аз искам да ви обещая, че докато ние управляваме, газопреносната и компресорната мрежа на България ще бъде 100% държавна. Ние между 150 и 200 млн. всяка година инвестираме в нашите компресорни станции. Сега, след няколко дена пускаме на Ихтиман най-модерните компресори. Два правим на турската граница. До края на годината и на турската две станции компресорни, супер модерни, мощни, реверсивни в двете посоки. Така че ако е нужно ние можем да си инвестираме и когато е 100% държавно, след това ползите да са за държавата. Истински съжалявам, че провалиха този проект, защото ние щяхме да сме го направили. Много ме е яд, че така са дали навремето, понеже тук са и шефовете на енергетиката, това безумие да си дадеш ТЕЦ “Марица 1” и ТЕЦ “Марица 3” - със свои пари да ги изградиш и да ги подариш. Така ме е яд, че тогава не съм бил премиер, защото държавата просто е могла по същия начин да си модернизира ТЕЦ “Марица 1”, ТЕЦ Марица 3” и сега да не плащаме по 700-800 млн. на година да излизат от България. Това, което виждате днес е 24-25 млн. Подаръци от иначе бедна държава. Защо са го правили - нямам разумно обяснение. Всъщност имам, но би било като едно голямо обвинение”.

Снимки: Община Силистра


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg