EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Силен ръст на турското промишлено производство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен ръст на турското промишлено производство

mail13:46 | 08.04.2010прегледи 1039 коментарикоментари 0


Турското промишлено производство е скочило с 18,1  процента през февруари спрямо същия месец година по-рано, потвърждавайки икономическото съживяване в страната, съобщи днес Статистическият институт на Турция, цитиран от АФП.
Спрямо януари стойността на този показател се е увеличила с 1,6 на сто.
Анализаторите предвиждат, че възходящата тенденция в промишленото производство на Турция, започнала през декември и януари, ще се запази и идния месец.
Прогнозираме, че растежът на промишленото производство с годишно натрупване ще отчете ускорение и през март, за да превиши 20 процента, а това би означавало двуцифрен икономически растеж за първото тримесечие на 2010 година, се посочва в неотдавнашен доклад на Finansbank.
Турската икономика постигна растеж от 6 на сто през последното тримесечие, приключвайки цикъл на четири тримесечия на свиване.
Вицепремиерът и държавен министър на икономиката Али Бабаджан заяви през март, че годишният растеж би могъл да превиши през 2010 година заложената цел от 3,5 на сто, припомня АФП. 
В сряда Бабаджан заяви, че турското правителство е постигнало консенсус с бизнес лидери и международни институции във връзка с новите мерки по ограничаване на бюджетния дефицит.
Правителството е подготвило законопроект за фискалните реформи, които обхваща и разходите по общини, заяви в интервю за телевизионния канал на Bloomberg HT.
Сред новите мерки правителство ще трябва да ограничи дефицита, натрупан от икономическия спад от преди година, а в дългосрочен план зависим от съотношението на неизплатения дълг към БВП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg