EUR 1.9558
USD 1.6689
CHF 1.8059
GBP 2.2821
CNY 2.5802
you tube
mobile version

Силен промишлен ръст в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен промишлен ръст в еврозоната

mail13:45 | 05.05.2021прегледи 318 коментарикоментари 0


Активността в промишления сектор на еврозоната нарасна през април с най-силно темпо от близко 24-годишна история на водещо бизнес проучване на  агенция IHS Markit сред европейските мениджър.

Окончателният промишлен PMI индекс на агенция IHS Markit нарасна до 62,9 през април от 62,5 през март при предварителен индекс на ниво от 63,3. Въпреки низходяща ревизия, това е най-високата стойност на индекса от началото на проучването през юни 1997 г., като в същото време промишленият сектор се разширява за десети пореден месец.

През последните два месеца производственият PMI индекс, както и индексът на новите поръчки се подобриха с рекордни темпове от 1997 г. насам в резултат на нарастващото търсене, което е стимулирано от отварянето на икономиките след разхлабване на Covid локдауните, и в следствие на по-светлите перспективите за предстоящата година, отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

Компаниите също така разкриха допълнителни работни места за трети пореден месец. Недостигът на материали и на производствените продукти обаче спомогна за повишаване на цените на суровините с втората най-висока скорост в цялата история на проучването на IHS Markit. Това накара производителите да повишат цените до най-високи нива от 18 години насам.

През април позитивният промишлен импулс се наблюдава в повечето страни членки, като производственият сектор на Германия продължи да отчита близо до рекордния си растеж.

Окончателният промишлен PMI индекс на Германия нарасна през април до 66,2, което е малко по-ниско от рекордното ниво от 66,6 пункта през март, но въпреки това е второто най-високо ниво от началото на историята на тези данни през 1996 г.

Френският промишлен сектор също се разшири рязко през април благодарение на солидни производство и нови поръчки, въпреки че окончателният PMI спадна до 58,9 от 59,3 пункта през март.

Промишлената активност в Италия пък се разрасна с най-силно рекордно темпо, като PMI индексът се повиши през април до 60,7 от 59,8 през предходния месец.

Производственият сектор на Испания нарасна с най-силно темпо от декември 1999 г., като съответният промишлен PMI се повиши до 57,7 от 56,9 през март.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg