EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силен интерес към 3-годишни ДЦК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен интерес към 3-годишни ДЦК

mail12:35 | 22.02.2011прегледи 473 коментарикоментари 0


Министерството на финансите преотвори вчера, 21 февруари, емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 3 години и 6 месеца. На проведения аукцион отново беше отчетен висок интерес и поръчките, подадени от първичните дилъри превишиха значително предлагането, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Общият номинал на заявените поръчки достигна 98.5 млн. лв., като търсенето превиши предлагането около два пъти и половина. Постигнатият коефициент на покритие от 2,46 оправда предварителните очаквания за завишено инвеститорско търсене. Активно участие на аукциона бе регистрирано от страна на всички първични дилъри на ДЦК.
МФ одобри поръчки в размер на 40 млн. лева. Постигнатата на аукциона одобрена среднопретеглена годишна доходност е 3,63%, като е реализирано намаление спрямо предходния аукцион за продажба на тази емисия, проведен през месец декември 2010 година. Реализираната на аукциона доходност потвърждава тенденцията за намаляване на доходността на първичен пазар на ДЦК в цялата част на суверенната дългова крива. Това личи и от намаляващия спред - около 1,68% спрямо бенчмарковите германски федерални облигации в този матуритетен сегмент. Разликата в доходността между българските и германските правителствени облигации е под стойността на показателя, който измерва риска от неплатежоспособност на държавата. Това показва, че в постигната доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск.
Положителните резултатите от проведения аукцион са в унисон с възприемането на ДЦК по вътрешния дълг като инвестиционна алтернатива с атрактивно съотношение доходност/риск и отразяват цялостното доверие на инвеститорите към провежданата от правителството фискална и макроикономическа политика.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg