EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сигурни ли са европейските АЕЦ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сигурни ли са европейските АЕЦ?

mail17:20 | 06.03.2012прегледи 356 коментарикоментари 0


През юни Европейският съвет ще разполага с доклада по резултатите от изпитанията за устойчивост на европейските АЕЦ, предприети след аварията миналата година в ядрената централа във Фукушима. Това съобщиха пожелали анонимност източници от Европейската комисия, която подготвя документа.

В изпитанията участваха всички 14 държави от ЕС, които имат ядрени реактори, както и Швейцария и Украйна. Предстоящият окончателен доклад ще се основава на резултатите от изпитанията, извършени от националните власти, както и от допълнителните проверки по документацията и на място. В проверките на място в някои централи са участвали основно национални експерти и по двама представители на ЕК. При открити недостатъци ще бъдат издавани препоръки. В доклада ще бъде посочено нивото на сигурност на всяка конкретна проверена централа. Въпрос на национално решение ще бъде спирането на определен реактор или централа, за които се докаже, че представляват опасност, комисията няма подобни правомощия, уточниха източниците.
По техните думи силата на комисията е в прозрачността, затова тя ще публикува всички тревожни резултати, за чието преодоляване някое правителство не предприеме необходимите мерки.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg